Dubai: Al Bait Al Qadeem – Emirati och Persisk mat i Deira

Al Bait Al Qadeem, Emirati restaurant in Deira, Dubai

Förra månaden besökte jag restaurangenAl Bait Al Qadeem (låt oss bara kalla den Al Bait), för att fota och spela in videoklipp till mitt nya receptprojekt, men innan vi började jobba blev jag bjudit på en utsökt middag med specialiteter från regionen.

Maten smakade fantastiskt, och jag gillade verkligen de olika såser och kryddor. Trots att jag varit i Dubai i nästan ett decennium var det första gången att jag provade mehyawah (ansjovissås), som annars är fast inventar i de flesta lokala kök härnere. Enligt broschyren på borden var det portugisiska sjömän, som tog med sig mehyawah till Gulfregionen för ungefär 400 år sedan. Det är inget man hittar i livsmedelsbutikerna, men om man blir hooked, (som jag gjorde) kan man köpa mehyawah i receptionen på Al Bait.

Det rostade lammet var så mört att köttet bara föll av benet, och det smakade underbart gott tillsammans med riset med torkade körsbär och pistaschnötter. De krispiga samboosa (emirati-versionen av samosa) hade en fyllning av fusion-style mozzarella och kyckling och en grön, lite spicy dippsås. En bra snack innan man dyker ner i de mer hardcore autentiska rätterna på menyn.

Al Bait ligger i ett vackert gammalt hus som byggdes i 1909, men även om den traditionella interiören lockade, valde jag ett bord utanför. Verandan kändes som en oas mitt i Deiras liv och rörelse, där i utkanten av souken, och efter solnedgång är det utan tvekan där, du vill vara.

Det är lätt att få för sig att Al Bait nog bara är ännu en turistfälla, för ja, det finns en butik för koreanska turister (tillfälligt stängd) på takterrassen, och ja, menyn har sektioner med flera andra regionala kök + indisk mat (!). Det vore dock synd inte att ge Al Bait en chans, för maten är vältillagad och autentisk inom kategorierna, och personalen är uppriktigt trevliga och duktiga. Om ditt vanliga habitat är Marinan eller Diwntown Dubai, kommer din plånbok också bli positivt överraskad över de låga priserna, så det finns ingen ursäkt för inte att beställa såväl förrätt som dessert:)


Al Bait,mittemot Al Ahmadiya School, Al Ahmadiya Street, nära Heritage House, Al Ras, Dubai. Tel: + 971-56 496 3338. Om du tar metron, är Al Ras närmsta station. Restaurangen kan vara lite knepig att hitta, så ring dem om du behöver hjälp.

  • Kampot-peppar är en exklusiv pepparsort som odlas i Kampot-provinsen i södra Cambodia. Denna peppar är känd för sin komplexa smak och vackra färg och hyllas av kockar och matentusiaster världen …

  • Deviled Eggs har återigen blivit trendigt och det tycker jag är riktigt bra, för Deviled Eggs är en av de saker, jag aldrig kommer tröttna på. De fyllda ägghalvorna är …

  •   Även om jag använder min MacBook väldigt mycket, är en bra gammaldags anteckningsbok fortfarande ett viktigt verktyg för mig när det gäller att organisera mina tankar och snabbt skriva …

  • Låt mig introducera en riktig dansk klassiker: Kaj-kakan. Kaj är en grön groda och tillsammans med sin bästa vän, papegojan Andrea, var han värd för mitt favoritbarndoms-tv-program. Även om det …

Mitzie Mee Shop - Koreansk hudvård

Koreansk Hudvård

Jag har alltid varit intresserad av makeup och hudvård, och eftersom jag ofta besöker Korea blev jag tidigt medveten om K-Beauty. Sydkorea har satsat mycket på forskning och man har generellt sett varit duktig på att stödja de koreanska beauty brands. Idag ligger landet därför helt i framkant, när det gäller hudvård och skönhetsprodukter.

Här på Mitzie Mee Shop hittar ni ett noga utvalt sortiment av produkter. Som utbildad läkare har jag goda förutsättningar för att kunna utvärdera olika ingredienser och deras effekter, och jag rekommenderar endast produkter som jag själv har testat och tycker om.

Har du frågor om produkter eller ingredienser? Skicka ett mail till mig på: beauty@mitziemee.se

Är du intresserad av Sydkorea? Då hittar du min blogg om Sydkorea här >>

Mitzie Mee Shop - Koreansk Hudvård