Dubai: Al Bait Al Qadeem – Emirati och Persisk mat i Deira

Al Bait Al Qadeem, Emirati restaurant in Deira, Dubai

Förra månaden besökte jag restaurangenAl Bait Al Qadeem (låt oss bara kalla den Al Bait), för att fota och spela in videoklipp till mitt nya receptprojekt, men innan vi började jobba blev jag bjudit på en utsökt middag med specialiteter från regionen.

Maten smakade fantastiskt, och jag gillade verkligen de olika såser och kryddor. Trots att jag varit i Dubai i nästan ett decennium var det första gången att jag provade mehyawah (ansjovissås), som annars är fast inventar i de flesta lokala kök härnere. Enligt broschyren på borden var det portugisiska sjömän, som tog med sig mehyawah till Gulfregionen för ungefär 400 år sedan. Det är inget man hittar i livsmedelsbutikerna, men om man blir hooked, (som jag gjorde) kan man köpa mehyawah i receptionen på Al Bait.

Det rostade lammet var så mört att köttet bara föll av benet, och det smakade underbart gott tillsammans med riset med torkade körsbär och pistaschnötter. De krispiga samboosa (emirati-versionen av samosa) hade en fyllning av fusion-style mozzarella och kyckling och en grön, lite spicy dippsås. En bra snack innan man dyker ner i de mer hardcore autentiska rätterna på menyn.

Al Bait ligger i ett vackert gammalt hus som byggdes i 1909, men även om den traditionella interiören lockade, valde jag ett bord utanför. Verandan kändes som en oas mitt i Deiras liv och rörelse, där i utkanten av souken, och efter solnedgång är det utan tvekan där, du vill vara.

Det är lätt att få för sig att Al Bait nog bara är ännu en turistfälla, för ja, det finns en butik för koreanska turister (tillfälligt stängd) på takterrassen, och ja, menyn har sektioner med flera andra regionala kök + indisk mat (!). Det vore dock synd inte att ge Al Bait en chans, för maten är vältillagad och autentisk inom kategorierna, och personalen är uppriktigt trevliga och duktiga. Om ditt vanliga habitat är Marinan eller Diwntown Dubai, kommer din plånbok också bli positivt överraskad över de låga priserna, så det finns ingen ursäkt för inte att beställa såväl förrätt som dessert:)


Al Bait,mittemot Al Ahmadiya School, Al Ahmadiya Street, nära Heritage House, Al Ras, Dubai. Tel: + 971-56 496 3338. Om du tar metron, är Al Ras närmsta station. Restaurangen kan vara lite knepig att hitta, så ring dem om du behöver hjälp.

LÅT OSS HÅLLA KONTAKTEN!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev och få ett mail från mig varje söndag med resetips, matinspiration, recept och mycket annat. Du får även exklusiva erbjudanden och nyheter från Mitzie Mee Shop.

Jag spammar inte! Läs min integritetspolicy för mer info.

LÅT OSS HÅLLA KONTAKTEN!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev och få ett mail från mig varje söndag med resetips, matinspiration, recept och mycket annat. Du får även exklusiva erbjudanden och nyheter från Mitzie Mee Shop.

Jag spammar inte! Läs min integritetspolicy för mer info.