Färöarna: Med helikopter från Tórshavn til Svínoy

Helikopter från Tórshavn till Svínoy, Färöarna Blogg
Mjóvanes aka Krokodilen

Vi åkte med helikopter till Svínoy, och vi hade valt den bästa dagen att flyga med vackert väder och fantastisk utsikt. Helikopterrutterna mellan öarna flygs av Atlantic Airways helikoptersektion, och biljetterna är kraftigt subventionerade (endast 215 DKK för en enkel resa). Om man istället åker buss och färja till Svínoy är priset ungefär samma, och resan tar många timmar, eftersom det ofta är väntetid när buss- och färjeavgångarna inte passar ihop.

Det har varit mycket debatt på Färöarna om de billiga helikopterbiljetterna, för under turistsäsongen köper många researrangörer upp alla biljetter, bara för att sälja dem vidare till turister som del av dyra utflyktspaket. Det betyder att det ofta kan vara svårt för lokalbefolkningen att hitta biljetter, när de behöver resa, och att många helikopteravgångar ser ut att vara fullbokade, men avgår med tomma säten, om researrangörerna inte har kunnat återsälja alla platserna de har köpt.

Det måste vara hur jobbigt som helst för de lokala färingarna. Helikopterrutterna är en del av Färöarnas infrastruktur och inte en billig sightseeing-tjänst för turister. Kanske kan de kräva att bara lokalbefolkningen och personer som besöker familj ute på öarna ska kunna köpa biljetterna? Eller starta en annan helikoptertjänst med biljetter som säljs till marknadspris till turister?

Helikopterturen tar inte mer än 20 minuter inklusive en mellanlandning i Klaksvík, som är den andra största staden på Färöarna, och om vädret är bra är det en underbar resa med fantastisk utsikt. På vägen ut från Tórshavn passerar man Mjóvanes (se foto längst upp). Mjóvanes kallas också för Krokodilen, kan ni se varför?

Tips: Om ni tar helikoptern norrut har man bästa utsikten från en av fönstersätena på vänster sida i helikoptern.

Schwanen Garten

Clean Beauty från Korea

Effektiv koreansk hudvård med naturliga ingredienser