Fri frakt i Sverige vid köp för minst 700kr. Annars kostar frakt 75kr.

Färöarna: Middag på Katrina Christiansen i Tórshavn

Middag på Katrina Christiansen i Tórshavn, Färöarna Blogg

Eftersom vi inte kunde ta oss till Svínoy på grund av vädret häromdagen, bestämde vi oss för att gå ut och äta middag i Tórshavn. Vi hade hoppats på att få ett bord på vår gamla favorit Barbara, men tyvärr var de fullbokade den kvällen, och samma sak visade sig vara fallet för de flesta restaurangerna på vår lista. Så småningom hamnade vi på Katrina Christiansen, som är en färöisk tapasrestaurang som serverar smårätter i tapasstil.

Jag har ätit på Katrina Christiansen tidigare, och jag gillade verkligen maten där, så jag hade inget emot att gå dit igen. Vi såg på deras hemsida att de hade en avsmakningsmeny med antingen 5 eller 7 rätter, och det var vad vi tänkte att vi skulle beställa. Det visade sig dock att de rätter som ingick i avsmakningsmenyn bara var ett urval av rätterna som fanns på den vanliga menyn, och att de flesta av rätterna i menyn dessutom var utan fisk och skaldjur, som annars var vad vi suktade efter.

Hela menyn verkade inte heller så varierad, jämfört med vad jag kom ihåg från mitt tidigare besök. Restaurangen rekommenderar att man beställer 4-5 rätter per person, men vi hade svårt att hitta mer än fyra rätter totalt, som vi hade lust på. Vi övervägde att bara beställa in två av varje rätt, så vi skulle ha tillräckligt med mat för oss båda att bli mätta, men bestämde oss istället för att försöka att hitta en annan restaurang senare där vi kunde äta dessert som walk-ins.

Här är vad vi beställde:

Skaldjurstallrik: På Färöarna blir det aldrig fel om man beställer fisk och skaldjur. Kräftor, färöisk krabba och vackra rosa räkor – det här var jättegott!

Kroketter med fermenterat fisk: Lite torra, och utan den skärpa, som jag hade förväntat (och fruktat?). De serverades med garnatálg, som är en klar sås gjord av fermenterat, smält lammtalg.

Saltfisk med en marinad av grapefrukt: Bästa rätten den kvällen. Det salta, sura och bittra smakade underbart ihop.

Bakat selleri med citronkräm och pinjenötter: En förvånansvärt god rätt, som jag direkt visste att jag skulle vilja försöka att återskapa hemma i mitt eget kök.

Maten vi fick på Katrina Christiansen smakade riktigt bra, och jag ångrar lite, att vi inte bara beställde två av varje maträtt, och stannade där. Vår plan att gå någon annanstans för dessert misslyckades totalt, eftersom ingen av restaurangerna i Tórshavn hade lediga bord för walk-ins den kvällen. I stället fick vi gå hem och äta godis framför tv:n istället 🙂