KI LEE, hållbart koreanskt mode

OM MÄRKET

KI LEE är ett Seoul-baserat accessoarmärke, som skapar skulpturella mönster med innovativa och hållbara material. KI LEEs designs kombinerar minimalistisk form med innovativa miljövänliga material och hoppas att kunna inspirera konsumenterna till fantasifulla föreställningar om hur framtiden och världen skulle kunde bli.

OM DESIGNERN / KONSTNÄRLIG BAKGRUND

Min vision och mission som designer bygger på två viktiga insikter som jag fick under tiden som konstnär. Den första insikten uppstod när jag var utbytesstudent vid Central Saint Martins i London, där jag lärde känna många modedesignstudenter på skolans gamla Charing Cross campus. När vi pratade om våra verk, började jag undra vad det var, som gjorde konst så annorlunda från modedesign. Hur kommer det sig att konst förvaras inom galleriets fyra väggar, medan modedesign får ingå som del av människors vardag? Som skulptör skulle jag ha otroligt tur, om jag fick visa upp mina verk för världen genom olika utställningar, och jag skulle ha även mer tur, om jag lyckades sälja mina verk till en samlare, som sedan skulle förvara dem privat, gömt bort från världen. Modedesign däremot, kan säljas för sedan att visas fram som en integrerad del av människors liv.

Den andra insikten jag fick, kom från några kloka ord från min målarevän som jag träffade under ett konstnärs-residency. Han sa skämtsamt att, ”som många konstnärer och teoretiker har sagt, så kan allt vara konst och vem som helst kan kalla sig konstnär. Men det finns bra konst och dålig konst. ” För mig är bra konst definierad av förmågan att förändra publikens perspektiv på, och relation till, resten av världen.

Två år senare hittade jag äntligen ett sätt att förena de två insikterna i mitt arbeta med läderväskor, som är ett hantverk jag lärde mig på en lokal läderateljé i Seoul. Jag betraktade mina väskor som skulpturer med handtag och med plats för förvaring, och jag ville att  mina designs skulle återskapa kontakten mellem användaren och den ständigt närvarande, fast ofta osynliga, konstnärliga underströmmarna i vardagen.

 

HÅLLBARHET

KI LEEs engagemang för hållbar och ansvarsfull design började av nödvändighet i takt med at verksamheten växte. Sedan varumärket lanserades i 2017 som ett handgjord läderväska-märke, har intelligent användning av material och minimering av spill varit basis för KI LEEs affärsmodell och filosofi.
När efterfrågan ökade, övergick varumärket från småskalig handgjord produktion, til mer storskalig produktion i partnerskap med lokala tillverkare. Efter en säsong med den nya modellen blev det dock klart att varumärket inte längre kunde fortsätta använda läder, som är ett mycket resurskrävande material. För att reducera den negativa miljöpåverkan som följer med storskalig produktion, och för att vara trogen mot varumärkets filosofi om intelligent design, genomförde KI LEE därför en omfattande förändring. Idag är KI LEEs fokus därför att kontinuerligt jobba med att hitta och använda innovativa material, som kan ersätta läder. 

KI LEE Founder Ki Chan

KI LEE Founder: Ki Chan Lee

Seoul-baserad accessoarmärke med fokus på itelligent design och hållbart material.

KI LEE

Seoul Fashion Creative Studio Room A05

22 Majang-ro, Jung-gu

Seoul, Sydkorea

Öppettider
Måndag–Fredag
10:00–18:00

Tel
+82 70 7847 5117

Website
https://kileekorea.com