Pa Thong Ko (Friterad deg) – Tidig frukost i Mae Sot

Pa Thong Ko (Friterad deg) – Tidig frukost i Mae Sot

Jag hade tagit nattbussen från Bangkok till Mae Sot och anlände tidigt på morgonen. Det var alldeles för tidigt för att checka in på hotellet, och dessutom var jag hungrig. Jag bestämde mig för att ta en promenad för att se om jag kunde hitta något att äta till frukost.

Efter en stund passerade jag ett litet stånd med en wok fylld av bubblande olja och stannade till för att se vad det var som lagades. Det visade sig vara Pa Thong Ko, Thailands version av de kinesiska Youtiao (friterade degstänger). Den thailändska varianten är mindre och krispigare än sin kinesiska motsvarighet, men minst lika god.

Det var fascinerande att se hur Pa Thong Ko tillagades. Små bitar deg släpptes ner i den heta oljan och vändes snabbt tills de puffade upp och fick en vackert gyllene färg. På nolltid hade jag en stor påse fylld med nygjord Pa Thong Ko – alldeles för mycket för en person, men de såg helt enkelt för frestande ut för att låta bli.

Färska från woken var de krispiga på utsidan och mjuka och luftiga på insidan. De var strösslade med sesamfrön och hade en lätt salt smak som gjorde dem perfekta som en snabb frukost. Trots att jag gjorde mitt bästa kunde jag inte äta upp allt på en gång, så jag sparade några till senare. Men ärligt talat smakar de allra bäst när de är helt färska. När de kallnar försvinner krispigheten, och de blir lite sega.

Om du någon gång besöker Thailand, håll utkik efter Pa Thong Ko. Leta efter ett litet stånd med en stor wok och en kö av lokalbor – det är alltid ett gott tecken! Och glöm inte att äta dem medan de fortfarande är varma. Den första krispiga tuggan är ren magi.