Norge: Middag på K2 i Stavanger

Norge: Middag på K2 i Stavanger

Stavanger har ett imponerande utbud av restauranger med tanke på stadens blygsamma storlek, och K2 har länge varit på min radar. Med en Michelinstjärna och en filosofi som bygger på lokala råvaror, minimalt matsvinn och ett kreativt förhållningssätt till det nordiska köket, är detta en restaurang som verkligen sticker ut.

Jag skulle flyga till Amsterdam och vidare till New York dagen därpå, så jag bestämde mig för att unna mig en middag på K2. Eftersom jag körde bil började jag kvällen med en alkoholfri drink. Den var lite för söt för min smak, så jag bytte senare till en alkoholfri Radler, som fungerade betydligt bättre tillsammans med resten av menyn.

Middagen inleddes med tre små snacks: En liten munsbit med rå, marinerad räka ovanpå någon sorts rå fisk (minns inte vilken), toppad med en bit äpple – fräsch och delikat. Ett stort krabbchips med skaldjursemulsion och ätbara blommor – vackert presenterat och härligt krispigt. En krispig rågbrödskex med kycklingleverkräm. Kexet var gjort av brödrester från det rågbröd som senare serverades till middagen – en fin och hållbar detalj.

Därefter följde en liten rätt med pilgrimsmusslor serverade med fermenterad rabarber och krusbär i en grön jus. En riktigt elegant rätt med en fin balans mellan syra och sötma.

Det dansk-inspirerade surdegsrågbrödet serverades med smör strösslat med tångsalt. Servitören föreslog att servera tartaren, som var nästa rätt, samtidigt eftersom den passade särskilt bra med rågbrödet. Ja tack! Tartaren var gjord på finskt hjortkött och serverades med svamp på toppen. Och ja, den smakade fantastiskt tillsammans med det varma rågbrödet. Men hur hamnar finsk hjorttartar på menyn på en restaurang i Stavanger? Tydligen hade en finsk kock och vän till K2 haft överskottskött av hjort som restaurangen kunde använda.

Nästa rätt var norsk skrei, stekt i en gjutjärnsgryta så att den fick en perfekt stekyta på ena sidan. Den serverades med en skummande smörsås. Supervackert upplagd och med en fantastisk smak.

Därefter kom en vegetarisk rätt med grillad jordärtskocka, som sedan karamelliserades i pannan och serverades med en ostsås. Såsen var så god att jag nästan slickade tallriken.

Nästa rätt var nog en vattendelare bland gästerna på K2 den kvällen – det var nämligen stekt oxlever med lök. Den lilla leverbiten var gömd bakom några gröna blad (som jag inte minns namnet på), men det fanns ingen anledning att dölja den för min del, för jag gillar lever riktigt mycket.

Huvudrätten var ett himmelskt stycke anka, som hade hängmörats i tre veckor, varmrökts och sedan grillats. Ankan serverades med rödbetor, och även om rätten inte var särskilt fotogenisk, var den kvällens smakmässiga höjdpunkt. Mörad anka är verkligen något speciellt, och tillagningen var helt perfekt. En av de bästa ankrätterna jag någonsin har ätit.

Jag hade bett om att få dessert och petit fours serverade samtidigt eftersom jag skulle upp tidigt nästa morgon. Desserten visade sig vara norska pannkakor med inlagda plommon och vaniljglass – en klassiker som sällan gör en besviken. De tre petit fours var följande: Vegansk marshmallow toppad med hjortron, Financier med vispad crème fraîche, Canelé gjord med akvavit och getmjölk, fylld med brunostkaramell. Canelén med brunost är tydligen en signaturrätt hos K2, som har serverat sin version sedan de öppnade. Jag är vanligtvis inget stort fan av brunost, men den söta smaken med en lätt skärpa fungerade förvånansvärt bra som fyllning i canelén.

Maten var fantastisk, men det tog väldigt lång tid mellan rätterna. Redan efter snacksen kunde jag ana vart det var på väg, så jag frågade om de kunde öka tempot lite eftersom jag skulle upp klockan fyra nästa morgon. De sa att de skulle försöka. Trots det gick det fortfarande ganska långsamt, och jag satt kvar i tre och en halv timme och blev klar ungefär samtidigt som borden intill, som hade kommit samtidigt som jag. På en restaurang av den här kalibern borde det vara möjligt att ta bättre hänsyn till sådana önskemål. Ett litet irritationsmoment under en annars helt fantastisk kväll.

Middagen på K2 var en kulinarisk upplevelse på hög nivå, med innovativa smak­kombinationer och en tydlig passion för lokala råvaror. Stämningen var avslappnad på det där moderna nordiska, Noma-liknande sättet, och personalen var vänliga och väl insatta i kvällens meny.

K2 har haft en Michelinstjärna sedan 2023.

K2 har också en grön Michelinstjärna, som delas ut till restauranger som ligger i framkant när det gäller hållbarhet.

K2, Pedersgata 69, 4013 Stavanger, Norge