Umeboshi – Surt, salt och helt oemotståndligt

Umeboshi

En japansk ume är något mittemellan en aprikos och en plommon, och i Japan fermenterar man den med havssalt och får ett snack, umeboshi, som är både intensivt surt och riktigt salt.

Första gången jag smakade umeboshi bodde jag i studentkorridor med Mari, en utbytesstudent från Sapporo i Japan. En kväll tog hon fram en påse och frågade om jag ville testa denna japanska specialitet som hon hade tagit med hemifrån. De små bruna klumparna såg inte särskilt aptitliga ut, men jag tänkte att det inte kunde skada att smaka, så jag stoppade en i munnen. En explosion av salt och syra spred sig i munnen, och de första sekunderna fick jag kämpa för att inte spotta ut allt igen.

Men när smaklökarna väl hade återhämtat sig från chocken, började jag ana en mer nyanserad och komplex smak fylld med umami – och faktiskt inte alls så tokig. Nästa gång Mari fick umeboshi-leverans hemifrån behövde hon därför inte fråga två gånger, och idag är umeboshi en av de saker jag alltid köper med mig hem när jag besöker Japan.

Man kan äta umeboshi som ett snack precis som det är, och det sägs vara effektivt mot baksmälla. Annars smakar umeboshi fantastiskt på en skål ris eller som smaksättare i såser och marinader. Ett riktigt märkligt, men också otroligt beroendeframkallande snack som jag inte kan få nog av.

En klassisk variant av umeboshi är att syra plommonen med röd shiso, vilket ger dem en karakteristisk djupröd färg och en extra smakdimension. Shiso (紫蘇) är en japansk ört från myntafamiljen med en komplex smak som bäst kan beskrivas som en blandning av basilika, mynta och anis, med en lätt ton av kanel.

Jag älskar umeboshi tillsammans med ris, som du kan se i videon nedan: