Dansk wienerbröd (wienerbrød) härstammar egentligen från Österrike och kom till Danmark med österrikiska bagare i mitten av 1800-talet. Det luftiga, frasiga brödet blev snabbt populärt i Danmark, och idag finns det många olika sorter med olika slags fyllning. De vanligaste fyllningarna är sylt och vaniljkräm, men vissa typer av wienerbröd strösslas bara med socker och nötter och har ingen fyllning. Många sorters wienerbröd har glasyr, men i motsättning till vad många svenskar tror, så är det inte alltid chokladglasyr, men lika ofta vit sockerglasyr.
I min familj äter vi alltid rundstykker (frukostfrallor) och wienerbröd i helgerna. Den som vaknar först på morgonen (vanligtvis jag) åker iväg till bageriet och hämtar rundstykker och wienerbröd som vi senare äter till frukost när alla är uppe.
Här är ett urval av mina wienerbrödsfavoriter. Observera att de olika typerna av wienerbrød ofta har olika namn i olika delar av Danmark:
Spandauer
Detta är en av de äldsta och mest uppskattade sorterna av wienerbröd, och utan tvekan min absoluta favorit. Har oftast en fyllning av antingen sylt eller vaniljkräm och strösslas med nötter och glasyr. En riktig klassiker.
Kanelsnegle
Under de senaste decennierna har kanelsnegle (kanelsniglar) börjat tillverkas av samma typ av deg som andra slags wienerbröd, men det traditionella sättet att tillverka danska kanelrullar är faktiskt med en annan typ av jäst deg, som påminner mer om degen som används till svenska kanelbullar. De bästa kanelsnegle är mjuka och saftiga, och har en generös mängd klibbig kanelfyllning inuti och massor av glasyr på toppen. Vissa säger att den danska kanelsnegl egentligen är av svensk ursprung, men jag är tveksam, för den danska versionen är mycket bättre, ha ha:) Dessutom har vi alltid glasyr på toppen och aldrig nötter och annat trams:)
Tebirkes
Tebirkes har en fyllning av remonce, som är en traditionell dansk marsipan/socker/smörfyllning, lite som mandelmassan man har i semlor i Sverige. De är alltid strösslade med vallmofrö på toppen (birkes = vallmofrö på danska), och de bästa har massor av remonce inuti. De smakar fantastiskt direkt från ugnen, men var försiktig så att du inte bränner tungan på remoncen. Det finns också tebirkes utan remonce, som då bara heter birkes.
Kaffestang
Kaffestangen (kaffestången) skiljer sig från andra typer av wienerbröd, och jag är inte säker på om den faktiskt går att klassa som medlem av winerbrøds-familjen. Den är min pappas favorit, och enligt den berömda danska bagerikedjan Lagkagehuset är Kaffestænger tydligen särskilt populära i min del av Danmark. Den typiska kaffestangen består av en skiva vitt bröd bakat med mandelmakron-massa på toppen. Smakar även bättre med ett tjockt lager smör på den sidan som inte har makron.