Vad ska man uppleva i Florens?

Vad ska man uppleva i Florens?

Jag hade bara fem dagar i Florens, men jag blev verkligen förälskad i staden. Det finns så mycket att se, och maten är fantastisk. Dessutom är staden mycket promenadvänlig, och bor du i centrum har du de flesta sevärdheter inom gångavstånd. Det är många turister i Florens, men staden tar väl hand om sina besökare, och alla lokalbor vi träffade var verkligen vänliga och hjälpsamma. Om du funderar på en långhelg i Florens har jag gjort en liten guide till några av de sakerna jag tycker man ska uppleva när man besöker Florens:

Se soluppgången från Piazzale Michelangelo

En av dagarna gick vi upp mycket tidigt för att se soluppgången från Piazzale Michelangelo. Piazzale Michelangelo ligger på en kulle söder om Arno-floden. Därifrån har man den mest fantastiska panoramautsikten över staden med Duomo och Ponte Vecchio. Utsiktspunkten har flera kopior av Michelangelos skulpturer, inklusive en replika av den berömda David-statyn.

Ät massor av gelato

Florens har några helt fantastiska gelaterior, och jag åt gelato varje dag jag var där. Jämfört med vanlig glass rörs gelato långsammare och innehåller därför mindre luft, vilket gör konsistensen lite tyngre. Gelato serveras också vid en något högre temperatur, så de olika smakerna framträder bättre. Jag fick resans bästa gelato på Vivoli, som sägs vara den äldsta gelaterian i Florens. Gelaterian är familjeägd och har en härlig, gammaldags atmosfär som jag verkligen gillade. Dessutom var personalen supersnälla och visade stor tålamod medan jag försökte välja mellan alla de läckra smakerna. Jag slutade med att välja karamelliserad päron, zabaione, persika och pistage. Bästa gelato jag någonsin har smakat!

Smaka en schiacciata från All’Antico Vinaio

Den ursprungliga filialen av den berömda italienska smörgåsbutiken ligger i det historiska centrumet av Florens, bara en kort promenad från Palazzo Vecchio. Butiken är känd för traditionella schiacciata, som är smörgåsar gjorda med nybakat schiacciata-bröd. Man kan beställa sin schiacciata-sandwich med enr ad olika ingredienser som prosciutto, finocchiona (en toskansk salami), pecorino-ost, färska grönsaker och såser, och de smakar fantastiskt. Jag provade först All’Antico Vinaio i New York City, och jag älskar stället, så det var roligt att besöka den ursprungliga All’Antico Vinaio i Florens.

Ät en Bistecca alla Fiorentina

Bistecca alla Fiorentina är en tjockskuren T-bone- eller porterhouse-biff. Köttet kommer från det lokala Chianina-boskapet, som är känt för att vara mört och läckert, och biffen serveras traditionellt helt rå, även om en av de Bistecca alla Fiorentina vi fick faktiskt visade sig vara mer mediumstekt. De minsta biffarna man kan beställa väger vanligtvis 1 kg, så kom ihåg att ha stor aptit eller några vänner att dela med.

Njut av utsikten från toppen av Duomo

Det är 463 trappsteg upp till toppen av Duomo och turen inkluderar några ganska smala, vindlande passager, men det är värt besväret, för på toppen väntar en fantastisk utsikt över Florens med de karakteristiska röda tegeltaken, Arno-floden och det böljande toskanska landskapet.

Cattedrale di Santa Maria del Fiore (Duomo i Florens) är ett arkitektoniskt mästerverk från renässansen och ett av stadens mest berömda landmärken. Högst upp har Duomo en imponerande kupol som är konstruerad av Filippo Brunelleschi, och utsidan av Duomo är täckt med vackra marmorpaneler i grönt, rosa och vitt.

Se David

Man kan inte besöka Florens utan att se Michelangelos David-staty. Statyn är placerad inne i Galleria dell’Accademia di Firenze och är ett imponerande syn.

Köp vin från ett vinfönster

Vinfönster, buchette del vino, finns överallt i Florens. De går tillbaka till 1600-talet och användes ursprungligen av florentinska adelsfamiljer och vinproducenter under pesten för att sälja vin på ett säkert sätt, utan direkt kontakt. Kunder kunde gå fram till fönstret och placera sina mynt på en metallbricka, varefter de fick ett glas vin skänkt direkt från vinkällaren på andra sidan. Idag är många av de historiska vinfönstren i Florens igenmurade, men några av de ursprungliga vinfönstren är fortfarande aktiva, och här kan man gå fram och beställa ett glas vin som man kan njuta av medan man promenerar genom Florens gator.

Ponte Vecchio

Det var inte kärlek vid första ögonkastet mellan mig och Ponte Vecchio. Första gången vi var där såg jag bara en gammal, något ovanligt utseende bro, och för att vara ärlig var jag inte särskilt imponerad. Men så kom vi tillbaka följande dag och fångade golden hour precis innan solnedgången, när allt är badat i varma, gyllene färger, och jag blev äntligen förälskad. Ett glas rosa Prosecco i ena handen, Steve i andra handen, och en gatumusiker som sjunger “Volare” på repeat; så blir livet inte mycket bättre!

Ponte Vecchio är ett av Florens mest ikoniska landmärken. Bron sträcker sig över Arno-floden och är den äldsta bron i Florens. De små husen som är inbyggda i bron, var ursprungligen hem för slaktare och fiskhandlare, men idag är det mest guldsmeder, konsthandlare och souvenirbutiker som håller till i de små butikerna. Även om man inte har direkt utsikt till solnedgången från Ponte Vecchio, är det fortfarande ett fantastiskt ställe att se det magiska skenet som himlen får under timmen innan solen går ner.

LÅT OSS HÅLLA KONTAKTEN!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev och få ett mail från mig varje söndag med resetips, matinspiration, recept och mycket annat. Du får även exklusiva erbjudanden och nyheter från Mitzie Mee Shop.

Jag spammar inte! Läs min integritetspolicy för mer info.

LÅT OSS HÅLLA KONTAKTEN!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev och få ett mail från mig varje söndag med resetips, matinspiration, recept och mycket annat. Du får även exklusiva erbjudanden och nyheter från Mitzie Mee Shop.

Jag spammar inte! Läs min integritetspolicy för mer info.

Mitzie Mee Shop