Recept: Dalgona kaffe – Den populära kaffedrycken från Sydkorea

Dalgona coffee recipe

Sydkoreanskt Dalgona-kaffe är den hetaste kaffetrenden just nu (bara att kolla på Tik-Tok och Instagram) så när Elisabeth från AltAsiatisk.no skickade sitt recept till mig, visste jag, att jag var tvungen att testa det. Dalgona är en typ av krispig honungskaka-godis gjort på bakpulver och socker, och Dalgona-kaffe-skummet smakar faktiskt lite som godiset. Jättegott och enkelt att laga. Vispa ihop lika delar snabbkaffe, strösocker och kokande hett vatten (använd elvisp) till ett fluffigt skum, som du sedan lägger på toppen av ett glas med din favoritmjölk.

Här är receptet:

Dalgona kaffe (3-4 koppar)


5 msk snabbkaffe

5 msk socker

5 msk kokande varmt vatten

1 glas mjölk Jag använder Alpro Almond Milk för Professionals (den enda plantbaserade mjölk som jag låter komma nära mitt kaffe), men det går bra att använda alla sorters mjölk.

Isbitar

Elisabeths recept har 5 matskedar av varje ingrediens, så det blir ganska mycket kaffeskum, men om man använder mindre mängder av ingredienserna kommer det att vara svårt att vispa skummet ordentligt. Lagar du mera skum än du behöver kan du alltid förvara det i kylen en dag eller två för senare användning.

Jag tyckte det var svårt att skummet lika lätt och fluffigt som jag skulle vilja ha det, vilket förmodligen berodde på att jag inte hade tålamod att vispa blandningen tillräckligt länge. Första gången jag tillverkade Dalgona kaffe, tillsatte jag också av misstag för mycket vatten, men jag lyckades rädda skummet genom att ha i mer socker och snabbkaffe.

Om ditt skum är lite åt det tunga hållet som mitt var, se till att ha tillräckligt med isbitar i glaset så att skummet inte sjunker ner till botten för fort.

Uppdatering: Jag tog mig äntligen tid att vispa kaffeskummet ordentligt, och efter 10 minuter fick jag ett vackert fluff som ni kan se på de nya bilderna jag har lagt upp 🙂

Pimp ditt Dalgona kaffe:

I Danmark äter vi något som heter guf ovanpå glass, och när jag letade efter elvispen (nej, jag använder den inte så ofta :)) råkade jag hitta ett paket guf i skåpet och tänkte det säkert skulle smaka bra tillsammans med kaffet. Guf smakar lite som marängsmet och är gjort på äggvita, majssirap, socker och jordgubbssylt. Ska försöka ta fram ett guf-recept senare.

..och en liten varning

Dalgona-kaffet är riktigt gott och det är lätt att dricka flera koppar om dagen, men kom ihåg att kaffeskummet innehåller väldigt mycket koffein. Jag använde Nescafé Gold snabbkaffe som innehåller cirka 50-90 mg koffein per tesked. När jag gjorde min första portion Dalgona-kaffe hade jag det mesta av skummet i ett enda glas. Det smakade så bra att jag drack upp allt, vilket motsvarar att dricka ungefär 10 koppar vanligt svart snabbkaffe, yikes!

Sugen på mer dalgona? Här är et recept på dalgona godis

LÅT OSS HÅLLA KONTAKTEN!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev och få ett mail från mig varje söndag med resetips, matinspiration, recept och mycket annat. Du får även exklusiva erbjudanden och nyheter från Mitzie Mee Shop.

Jag spammar inte! Läs min integritetspolicy för mer info.

LÅT OSS HÅLLA KONTAKTEN!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev och få ett mail från mig varje söndag med resetips, matinspiration, recept och mycket annat. Du får även exklusiva erbjudanden och nyheter från Mitzie Mee Shop.

Jag spammar inte! Läs min integritetspolicy för mer info.

Recept

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mitzie Mee Shop