Potatisdumplings (aloo ket tha late kyaw) är en omtyckt snack i Myanmar. Traditionellt avnjöts de av hemmafruar på eftermiddagen, ofta tillsammans med te med mjölk och gott skvaller, innan det var dags att gå hem för att laga middag.
Det finns en pågående diskussion om ursprunget till de älskade potatisdumplings. Vissa hävdar att de introducerades från Indien, vilket tycks styrkas av användningen av masala i vissa varianter. Andra menar att potatisdumplingsens ursprung ligger i Kina, eftersom de ofta serveras med sojasås som dipp. Staden Heho i södra Shan-staten är känd för sin potatisodling i näringsrik svart jord, men potatisodling är även utbredd i andra delar av Myanmar och potatisdumplings hittar man i hela landet.
Recept och noter från Nge-Nge på Tea Garden, Borderline Collective i Mae Sot:
Nge-Nge: På Tea Garden, som är en vegetarisk restaurang, använder vi tofu i våra dumplings. Hemma föredrar jag att fylla dem med fläskkött och ost.
Om Borderline Collective
Borderline Collective ligger i Mae Sot, vilket är så nära Myanmar man kan komma samtidigt som man fortfarande är på thailändska sidan av gränsen. Butiken/restaurangen/konstgalleriet/kreativa utrymmet startades med syftet att stödja migrant- och flyktingkvinnor från Myanmar, genom att hjälpa kvinnorna att sälja sina handgjorda produkter. Kvinnorna är organiserade i mindre, autonoma kollektiv baserade i små byar längs gränsen, och Borderline Collective erbjuder ett utrymme för kvinnorna att visa upp sina produkter och därigenom nå en större kundbas.