Recept: Potatisdumplings från Myanmar (aloo ket tha late kyaw)


Recept: Potatisdumplings från Myanmar (aloo ket tha late kyaw)

Potatisdumplings (aloo ket tha late kyaw) är en omtyckt snack i Myanmar. Traditionellt avnjöts de av hemmafruar på eftermiddagen, ofta tillsammans med te med mjölk, och gott skvaller, innan det var dags att gå hem för att laga middag.

Det finns en pågående diskussion om ursprunget till dessa älskade potatisdumplings. En del hävdar att de introducerades från Indien, vilket tycks styrkas av användningen av masala i vissa varianter. Andra menar att potatisdumplingsens ursprung ligger i Kina, eftersom de ofta serveras med sojasås som dipp. Staden Heho i södra Shan-staten är känd för sin potatisodling i näringsrik svart jord, men potatisodling är även utbredd i andra delar av Myanmar.

Recept och noter från Nge-Nge på Tea Garden, Borderline Collective i Mae Sot:

Nge-Nge: På Tea Garden, som är en vegetarisk restaurang, använder vi tofu i våra dumplings. Hemma föredrar jag att fylla dem med fläskkött och ost.

Om Borderline Collective

Borderline Collective ligger i Mae Sot, vilket är så nära Myanmar man kan komma samtidigt som man fortfarande är på thailändska sidan av gränsen. Butiken/restaurangen/konstgalleriet/kreativa utrymmet startades med syftet att stödja migrant- och flyktingkvinnor från Myanmar, genom att hjälpa kvinnorna att sälja sina handgjorda produkter. Kvinnorna är organiserade i mindre, autonoma kollektiv baserade i små byar längs gränsen, och Borderline Collective erbjuder ett utrymme för kvinnorna att visa upp sina produkter och därigenom nå en större kundbas.

Recept: Potatisdumplings från Myanmar (aloo ket tha late kyaw)

Recipe by Mitzie Mee – Sanne Course: SnacksCuisine: Myanmar
Portioner

6

dumplings

Potatisdumplings (aloo ket tha late kyaw) är en omtyckt snack i Myanmar. Traditionellt avnjöts de av husmödrar på eftermiddagen, ofta tillsammans med te med mjölk, och gott skvaller, innan det var dags att gå hem för att laga middag.

Ingredienser

  • ¼ kopp ¼ tofu, hackad

  • 1 1 hårdkokt ägg, hackat

  • 1 1 liten rödlök, hackad

  • 1 1 bit kål (~ ¼ kopp), hackad

  • 3 3 vårlök, hackade

  • 1 msk 1 sojasås eller smakrik svampsås

  • ½ tsk ½ socker

  • 1 msk 1 vegetabilisk olja

  • 5 5 medelstora potatisar, kokta och skalade

  • En nypa salt

  • 2-3 koppar 2-3 mjöl

  • 1 1 ägg (rått)

  • Olja för fritering

Så här gör du:

  • Mosa potatisen tills den är slät och klibbig. Ställ åt sidan.
  • Blanda ägg, lök, vårlök, tofu, kål, sojasås, socker och olja.
  • Woka blandningen snabbt.
  • Potatismoset är mycket klibbigt, så använd rikligt med mjöl på dina händer. Forma en boll som är ungefär 3-4 cm i diameter och platta till den något. Denna skiva blir dumplingens övre del.
  • Gör en annan skiva av mosad potatis och forma den till en kopp. Fyll koppen med wokblandningen. Lägg sedan den andra platta skivan ovanpå. Nyp ihop den övre och nedre delen och forma försiktigt till en boll. Kontrollera noggrant för hål, så att dumplingsen inte läcker vid fritering.
  • Värm oljan. Under tiden, vispa det råa ägget med en gaffel.
  • Doppa dumplingsen i ägget och placera dem sedan försiktigt i den heta oljan med en sked och fritera tills de är gyllene och krispiga på utsidan.
  • Servera varma med chilisås, sojasås eller lime- och ingefärasås.

Receptvideo

LÅT OSS HÅLLA KONTAKTEN!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev och få ett mail från mig varje söndag med resetips, matinspiration, recept och mycket annat. Du får även exklusiva erbjudanden och nyheter från Mitzie Mee Shop.

Jag spammar inte! Läs min integritetspolicy för mer info.

LÅT OSS HÅLLA KONTAKTEN!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev och få ett mail från mig varje söndag med resetips, matinspiration, recept och mycket annat. Du får även exklusiva erbjudanden och nyheter från Mitzie Mee Shop.

Jag spammar inte! Läs min integritetspolicy för mer info.

Recept

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mitzie Mee Shop