Ni kanske inte vet, men jag bodde faktiskt i Sverige i nästan sex år medan jag pluggade, och även om danska Fastelavnsboller är min favorit, så kom jag verkligen att gilla de svenska semlorna.
Jag har länge velat testa på vegansk bakning, och semlor verkade som en spännande men också krävande utmaning då de innehåller både mjölkprodukter och ägg. Jag bad därför min veganska vän Waz i USA om råd angående växtbaserade alternativ, och hon föreslog att jag i stället för ägg tillsatte lite av det som amerikanerna kallar apple sauce, och som man i Danmark nog skulle översätta till äppelmos, fast med en slätare konsistens. Jag hittade en bra äppelmos på barnmatshyllan i mataffären och det funkade riktigt bra både i degen och i mandelmassan.
För semlorna på bilderna i detta recept, använde jag kokosgrädde, men allt vispbart växtbaserat grädde kan användas. Om du använder kokosgrädde (coconut cream), kom ihåg att välja en burk med högt fettinnehåll (inte light-produkter). Burken ska kylas i kylskåpet i minst 3 timmar, så att den vita grädden bildar en fast klump, som man enkelt kan ta upp ur burken och vispa.