Recept: Veganska Semlor

Recept: Veganska Semlor

Ni kanske inte vet, men jag bodde faktiskt i Sverige i nästan sex år medan jag pluggade, och även om danska Fastelavnsboller är min favorit, så kom jag verkligen att gilla de svenska semlorna.

Jag har länge velat testa på vegansk bakning, och semlor verkade som en spännande men också krävande utmaning då de innehåller både mjölkprodukter och ägg. Jag bad därför min veganska vän Waz i USA om råd angående växtbaserade alternativ, och hon föreslog att jag i stället för ägg tillsatte lite av det som amerikanerna kallar apple sauce, och som man i Danmark nog skulle översätta till äppelmos, fast med en slätare konsistens. Jag hittade en bra äppelmos på barnmatshyllan i mataffären och det funkade riktigt bra både i degen och i mandelmassan.

För semlorna på bilderna i detta recept, använde jag kokosgrädde, men allt vispbart växtbaserat grädde kan användas. Om du använder kokosgrädde (coconut cream), kom ihåg att välja en burk med högt fettinnehåll (inte light-produkter). Burken ska kylas i kylskåpet i minst 3 timmar, så att den vita grädden bildar en fast klump, som man enkelt kan ta upp ur burken och vispa.

Recept: Veganska Semlor

Recipe by Mitzie Mee – Sanne Course: BakningCuisine: Sverige
Portioner

12

semlor

För semlorna på bilderna i detta recept, använde jag kokosgrädde, men allt vispbart växtbaserat grädde kan användas. Om du använder kokosgrädde (coconut cream), kom ihåg att välja en burk med högt fettinnehåll (inte light-produkter). Burken ska kylas i kylskåpet i minst 3 timmar, så att den vita grädden bildar en fast klump, som man enkelt kan ta upp ur burken och vispa.

Ingredienser

  • Bullar
  • 25 g 25 jäst

  • 100 g 100 växtbaserad smör eller margarin avsett för bakning

  • 2,5 dl 2,5 mandelmjölk

  • 0,6 dl 0,6 agavesirap (¾ dl socker)

  • En nypa salt

  • 2 tsk 2 kardemumma

  • 8 dl 8 vetemjöl

  • Mandelmassa
  • 3 dl 3 mandelmjöl

  • 2 msk 2 äppelmos

  • 2 msk 2 florsocker

  • 0,5-0,75 dl 0,5-0,75 mandelmjölk

  • Grädde
  • 2 burkar 2 kokosgrädde (coconut cream)

  • 1 msk 1 florsocker

  • 1 tsk 1 vaniljsocker

Så här gör du:

  • Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm upp till fingervarmt och blanda sedan mjölken och det smälta smöret med jästen i en skål.
  • Tillsätt agavesirap, salt, äppelmos och kardemumma.
  • Tillsätt vetemjöl och blanda allt till en lätt fuktig deg. Låt degen jäsa varmt och täckt i 30 minuter
  • Under tiden kan du göra klart mandelmassan:
  • Blanda mandelmjöl med äppelmos och florsocker samt mandelmjölk tills du har en massa som liknar (och smakar som) mandelmassa. Ställ massan i kylskåpet.
  • Tillbaka till bullarna
  • Knåda degen snabbt, och forma den till 12 bollar.
  • Låt bullarna jäsa i 45-60 minuter och när jäsningen nästan är klar kan du sätta på ugnen som ska vara på 185°C varmluft (200°C vanlig ugn).
  • Pensla eventuellt med kallt kaffe innan bullarna sätts in i ugnen.
  • Bullarna ska gräddas i 8-10 minuter, eller tills de är gyllenbruna och genomgräddade.
  • Låt bullarna svalna helt (minst 3-4 timmar) innan du börjar skära i dem. Om de fortfarande är varma smälter kokosgrädden.
  • Medan bullarna svalnar kan du vispa grädden
  • Ta upp den vita kokosgrädden ur burken och försök att undvika att få med den genomskinliga vätskan (kokosvatten) eftersom det gör grädden svår att vispa.
  • Vispa med elvisp i 2-3 minuter tills du får ett luftigt skum. Ställ grädden i kylskåpet tills den ska användas.
  • Nu är vi redo att fylla bullarna med grädde och mandelmassa
  • Skär ut ett trekantig lock från toppen av varje bulle
  • Lägg en klick mandelfyllning i varje bulle
  • ..och mycket kokosgrädde
  • Pudra över florsocker. Klart! Ät och njut.

LÅT OSS HÅLLA KONTAKTEN!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev och få ett mail från mig varje söndag med resetips, matinspiration, recept och mycket annat. Du får även exklusiva erbjudanden och nyheter från Mitzie Mee Shop.

Jag spammar inte! Läs min integritetspolicy för mer info.

LÅT OSS HÅLLA KONTAKTEN!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev och få ett mail från mig varje söndag med resetips, matinspiration, recept och mycket annat. Du får även exklusiva erbjudanden och nyheter från Mitzie Mee Shop.

Jag spammar inte! Läs min integritetspolicy för mer info.

Recept

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mitzie Mee Shop