Dansk Risalamande – Min mormors recept

Dansk Risalamande – Min mormors recept

Hejsan Sverige! Ni kan glömma allt ni hört om Ris à la Malta, för den danska versionen, risalamande, är så mycket bättre!

Risalamande en traditionell dansk dessert som vanligtvis serveras på julafton. Det är en variant av risengrød, som är en enkel risgrynsgröt, men när vi gör risalamande, blandar vi den kalla risengrøden med vispad grädde, vanilj och hackade mandlar. Dessutom gömmer man en hel mandel i risalamanden, och den som hittar mandeln får en liten present, mandelgåvan. Om man hittar mandeln brukar man hålla det hemligt tills alla har ätit färdigt. Sedan avslöjar man att man hittat den och får sin present.

Det här receptet på risalamande kommer från min mormor, och om du frågar mig är det det bästa receptet på risalamande som finns! Receptet innehåller äkta vanilj och gott om stora, grova mandelbitar. Man tillsätter också en skvätt portvin, vilket ger risalamanden en lite mer vuxen smak. En helt underbar dessert, som smakar så gott att jag kan äta den året runt, inte bara under högtiderna.

Anteckningar

Du kan linda in kastrullen med den puttrande risgrynsgröten i kökshanddukar och placera den i sängen och låta den koka klart under täcket. Se till att inga hundar eller barn har tillgång till sängen under tiden.

Risalamande serveras vanligtvis med varm körsbärssås. Tillsätt gärna lite portvin i såsen också, om du vill.

I Danmark köper de flesta färdiglagat körsbärssås men det kan vara svårt att få tag på utanför Damark. När jag bodde i Dubai använde jag såsen från Amarena Fabbri, som är ett italiensk märke som även säljs i Sverige har jag för mig.

Man kan även göra egen sås på svarta körsbär, potatismjöl, socker och vatten. Tycker det blir bäst om man använder inlagda körsbär, eftersom körsbärsmaken är mer intens.

Gammaldags Dansk Risalamande – Min mormors recept

Recipe by Mitzie Mee – Sanne
Course: DessertCuisine: Danmark
Portioner

4

portioner

Det här receptet på risalamande kommer från min mormor, och om du frågar mig är det det bästa receptet på risalamande som finns! Receptet innehåller äkta vanilj och gott om stora, grova mandelbitar. Man tillsätter också en skvätt portvin, vilket ger risalamanden en lite mer vuxen smak. En helt underbar dessert, som smakar så gott att jag kan äta den året runt, inte bara under högtiderna.

Ingredienser

  • 175 mandlar

  • 1 vaniljstång

  • 1 dl vatten

  • 1 dl grötris (rundkornigt vitt ris)

  • 5 dl helmjölk

  • 2 tsk socker

  • 2 dl vispgrädde

  • 3 msk portvin

Så här gör du:

  • Häll kokande vatten över mandlarna och låt dem ligga i blöt i en minut. Sedan är det enkelt att skala av skalen. Om du har en mandelgåva, kom ihåg att lägga undan en hel mandel. Grovhacka mandlarna och ställ åt sidan till senare.
  • Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Blanda fröna med lite socker för att separera dem. Ställ åt sidan till senare.
  • Koka upp riset och vattnet under omrörning, och fortsätt röra tills vattnet absorberats.
  • Tillsätt mjölk, socker och den tomma vaniljstången, och värm under omrörning. Låt det sjuda på låg värme i ungefär 40-45 minuter. Rör om i gröten ofta så att den inte bränner fast.
  • När gröten är färdig, låt den svalna innan du fortsätter med resten av receptet.
  • Vispa grädden.
  • Blanda den kalla risgrynsgröten med de hackade mandlarna och vaniljfröna blandade med socker. Vänd försiktigt ner den vispade grädden.
  • Tillsätt portvinet och rör om.
  • Servera risalamanden med varm körsbärssås. Om du har en mandelgåva, kom ihåg att lägga till en hel mandel i efterrätten.

Receptvideo

LÅT OSS HÅLLA KONTAKTEN!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev och få ett mail från mig varje söndag med resetips, matinspiration, recept och mycket annat. Du får även exklusiva erbjudanden och nyheter från Mitzie Mee Shop.

Jag spammar inte! Läs min integritetspolicy för mer info.

LÅT OSS HÅLLA KONTAKTEN!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev och få ett mail från mig varje söndag med resetips, matinspiration, recept och mycket annat. Du får även exklusiva erbjudanden och nyheter från Mitzie Mee Shop.

Jag spammar inte! Läs min integritetspolicy för mer info.

Recept

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mitzie Mee Shop