Mango-sallad med friterad fisk (Nhoam Svay Trey Ang) är en traditionell sallad från Cambodia. Hos Meas Family Homestay är denna sallad ofta att hitta på menyn till lunch eller som en av rätterna till middag, och den har blivit en av mina favoriträtter från Cambodia.
Mango-salladen är frisk och välsmakande och har en perfekt balans mellan det söta, det sura, det salta och det kryddiga, som några av er kanske känner igen från mango- och papayasalladerna i Thailand. Huvudingrediensen är grön, omogen mango, men annars innehåller salladen färska örter som basilika och mynta, chili, fisksås och ibland räkor eller torkade räkor för extra smak och textur.
I denna recept använder Linda stekt fisk, men det finns andra versioner med rökt eller soltorkad fisk, som dock är svåra att få tag på i området runt Angk Ta Saom (den lilla byn där Meas Homestay är belägen).
Noteringar Linda använder en fisk som heter snakehead, som jag inte tror man hittar i Sverige. Andra typer av vitfisk med fast kött som är lämpliga för stekning borde också fungera utmärkt.
Denna recept är normalt gjord med grön, omogen mango som har en lätt syrlig smak, och som man skär i långa tunna strimlor med ett juliennejärn. Den dag vi filmade och tog bilder fanns det dock inga gröna mangoer tillgängliga ute i trädgården, så vi gjorde salladen med nästan mogna mangoer istället, som vi skar i strimlor med en kökskniv, och det blev också helt okej.
Läs mer om Meas Family Homestay i Takeo >>