Cambodia recept: Mangosallad med friterad fisk

Cambodia recept: Mangosallad med friterad fisk

Mango-sallad med friterad fisk (Nhoam Svay Trey Ang) är en traditionell sallad från Cambodia. Hos Meas Family Homestay är denna sallad ofta att hitta på menyn till lunch eller som en av rätterna till middag, och den har blivit en av mina favoriträtter från Cambodia.

Mango-salladen är frisk och välsmakande och har en perfekt balans mellan det söta, det sura, det salta och det kryddiga, som några av er kanske känner igen från mango- och papayasalladerna i Thailand. Huvudingrediensen är grön, omogen mango, men annars innehåller salladen färska örter som basilika och mynta, chili, fisksås och ibland räkor eller torkade räkor för extra smak och textur.

I denna recept använder Linda stekt fisk, men det finns andra versioner med rökt eller soltorkad fisk, som dock är svåra att få tag på i området runt Angk Ta Saom (den lilla byn där Meas Homestay är belägen).

Noteringar Linda använder en fisk som heter snakehead, som jag inte tror man hittar i Sverige. Andra typer av vitfisk med fast kött som är lämpliga för stekning borde också fungera utmärkt.

Denna recept är normalt gjord med grön, omogen mango som har en lätt syrlig smak, och som man skär i långa tunna strimlor med ett juliennejärn. Den dag vi filmade och tog bilder fanns det dock inga gröna mangoer tillgängliga ute i trädgården, så vi gjorde salladen med nästan mogna mangoer istället, som vi skar i strimlor med en kökskniv, och det blev också helt okej.

Läs mer om Meas Family Homestay i Takeo >>

Cambodia recept: Mangosallad med friterad fisk

Recipe by Mitzie Mee – Sanne
Course: SalladCuisine: Cambodia
Portioner

1

portion

Mango-sallad med friterad fisk (Nhoam Svay Trey Ang) är en traditionell sallad från Cambodia. Hos Meas Family Homestay är denna sallad ofta att hitta på menyn till lunch eller som en av rätterna till middag, och det har blivit en av mina favoriträtter från Cambodia.

Ingredienser

  • 2 gröna, omogna mango (ca. 4-5 dl, rivna)

  • 2 vitlöksklyftor

  • 1 liten rödlök (~ 0,75 dl, i skivor)

  • ½ thai chili (eller mindre eller mer, beroende på vad du tål)

  • 225 g vitfisk

  • olja för att fritera fisken

  • 2 msk fish sauce

  • ½ – 1 tsk socker

  • 1 msk kycklingbuljong (pulver)

  • 1 handfull färsk söt basilika och mynta

Så här gör du:

  • Fritera fisken tills den är gyllenbrun och krispig på utsidan. Låt den svalna.
  • Använd ett juliennejärn för att riva mangon i tunna strimlor. Lägg den rivna mangon i en stor skål.
  • Hacka chilin fint. Skär rödlök och vitlök i tunna skivor och lägg dem i skålen med mango.
  • Plocka mynta- och basilikablad från stjälkarna och tillsätt bladen till salladen.
  • Tillsätt kycklingbuljong, socker och fisksås till salladen. Blanda väl.
  • Plocka fisken i munsbitar och ta bort alla ben. Blanda försiktigt fisken i salladen. Serveras omedelbart.

LÅT OSS HÅLLA KONTAKTEN!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev och få ett mail från mig varje söndag med resetips, matinspiration, recept och mycket annat. Du får även exklusiva erbjudanden och nyheter från Mitzie Mee Shop.

Jag spammar inte! Läs min integritetspolicy för mer info.

LÅT OSS HÅLLA KONTAKTEN!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev och få ett mail från mig varje söndag med resetips, matinspiration, recept och mycket annat. Du får även exklusiva erbjudanden och nyheter från Mitzie Mee Shop.

Jag spammar inte! Läs min integritetspolicy för mer info.

Recept

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mitzie Mee Shop