Cambodia: Meas Family Homestay i Takeo – Om du vill uppleva livet på landsbygden

Cambodia: Meas Family Homestay i Takeo - Om du vill uppleva livet på landsbygden

I utkanten av en liten by i Takeo ligger Meas Family Homestay, som är den äldsta av sin sort i Cambodia. Sedan 1999 har vänner och gäster kunnat övernatta hos familjen Meas och få en inblick i livet på landsbygden i Takeo-provinsen. Meas Homestay drivs av Linda Meas, som också är en av entreprenörerna bakom Weavers Project, som gör vackra, handvävda textilier för hemmet.

Det var den handvävda bomullen, som var orsaken till att jag besökte Meas Family Homestay första gången, när Weavers Project frågade, om jag skulle vilja åka ner och se hur det gick med kökshanddukarna, jag hade beställt til Mitzie Mee Shop. Sedan dess har jag varit tillbaka flera gånger för att hälsa på, och bara njuta av lugnet därnere.

Det är otroligt, hur bra man sover när det inte finns något bakgrundsljud. På morgonen väcks man av galande tuppar och fågelsång, och även om tuppen går upp tidigt, är det nog ett av de allra bästa sätten att vakna. Frukosten serveras tidigt, så man kan komma igång med dagens arbete, och har du tur finns det french toast på menyn (Linda gör världens bästa french toast). Alla måltider ingår i övernattningspriset, och maten tillagas i det öppna köket. Om du vill, är du välkommen att hjälpa till att laga maten, och lära dig lite om det cambodianska köket på vägen.

Under dagen kan du delta i några av aktiviteterna som äger rum. Det anordnas olika workshops, där du kan lära dig att göra tvål och olika sorters hantverk, eller gå en matlagningskurs. Du kan också besöka vävarna i studion och se hur bomullsgarn förvandlas till de vackraste tygerna. När jag har besökt Meas Family Homestay, har jag mest varit i området kring den lilla byn, men det finns flera tempel i närheten, och även andra sevärdheter, som man kan cykla till.

På kvällen tillagas utsökt khmer-mat i köket utomhus, och när maten är klar samlas alla generationer i familjen runt borden och pratar om, vad de har upplevt under dagen.

Att bo hos Meas-familjen är ett helt unikt sätt att uppleva livet på landsbygden i Cambodia, och kommer du från Phnom Penh, är en vistelse hos familjen Meas ett välkommet avbrott från storstadens brus och stress. Kom ner i varv, ät jättegod mat, och lär dig något nytt.

Bra att veta

Du kan boka din vistelse hos Meas Family Homestay på deras hemsida. Det finns ingen kollektivtrafik direkt mellan Phnom Penh och Meas Family Homestay, men de är behjälpliga med att ordna transport (kostar runt 40USD/väg). Man kan också åka tåg till en by i närheten, men då måste man arrangera transport från tågstationen till Meas Family Homestay.

Det finns gratis wi-fi i de gemensamma utrymmena, men om det är väldigt viktigt för dig att vara online hela tiden kan jag rekommendera, att du skaffar ett data-sim-kort innan du åker.

Frukost, lunch och middag ingår i vistelsen.

Det finns inget fast schema för aktiviteterna. Är det något speciellt du skulle vilja prova, så mejla Linda i förväg och se om det går att ordna medan du är där.

Det finns bara kallt vatten (och kalla bad), men vattnet är åt det ljummiga hållet och härligt uppfriskande i värmen, så det är inget att oroa sig för.

Det finns en lokal marknad 5-10 minuter med tuk-tuk från Meas Family Homestay. Det är en riktigt livlig plats med massor av god mat och shopping (främst hushållsartiklar). Det är bäst att åka dit på morgonen och Linda kan hjälpa till att boka en tuk-tuk, som väntar på dig medan du besöker marknaden, och tar dig tillbaka till Meas Family Homestay efteråt.

  • Kampot-peppar är en exklusiv pepparsort som odlas i Kampot-provinsen i södra Cambodia. Denna peppar är känd för sin komplexa smak och vackra färg och hyllas av kockar och matentusiaster världen …

  • Deviled Eggs har återigen blivit trendigt och det tycker jag är riktigt bra, för Deviled Eggs är en av de saker, jag aldrig kommer tröttna på. De fyllda ägghalvorna är …

  •   Även om jag använder min MacBook väldigt mycket, är en bra gammaldags anteckningsbok fortfarande ett viktigt verktyg för mig när det gäller att organisera mina tankar och snabbt skriva …

  • Låt mig introducera en riktig dansk klassiker: Kaj-kakan. Kaj är en grön groda och tillsammans med sin bästa vän, papegojan Andrea, var han värd för mitt favoritbarndoms-tv-program. Även om det …

Mitzie Mee Shop - Koreansk hudvård

Koreansk Hudvård

Jag har alltid varit intresserad av makeup och hudvård, och eftersom jag ofta besöker Korea blev jag tidigt medveten om K-Beauty. Sydkorea har satsat mycket på forskning och man har generellt sett varit duktig på att stödja de koreanska beauty brands. Idag ligger landet därför helt i framkant, när det gäller hudvård och skönhetsprodukter.

Här på Mitzie Mee Shop hittar ni ett noga utvalt sortiment av produkter. Som utbildad läkare har jag goda förutsättningar för att kunna utvärdera olika ingredienser och deras effekter, och jag rekommenderar endast produkter som jag själv har testat och tycker om.

Har du frågor om produkter eller ingredienser? Skicka ett mail till mig på: beauty@mitziemee.se

Är du intresserad av Sydkorea? Då hittar du min blogg om Sydkorea här >>

Mitzie Mee Shop - Koreansk Hudvård