Recept: Kammerjunkere till dansk koldskål

Recept: Kammerjunkere till dansk koldskål

I Danmark finns det ingen sommar utan koldskål, och ingen koldskål utan kammerjunkere (en sorts söta skorpor). När man väl har smakat på hemlagade kammerjunkere är det svårt att återgå till dem man köper i affärerna, för hemlagade kammerjunkere smakar helt enkelt bättre. Dessutom är det svårt att hitta kammerjunkere utanför Danmark, så varför inte testa att göra egna?

De senaste åren har jag sett flera nya och trendiga danska kammerjunkere, som inte är skurna i halvor, och som har alla möjliga konstiga former och smaker. Det här receptet är dock för gammaldags, dubbel-bakade kammerjunkere, så som jag tycker att kammerjunkere ska vara.

Ni hittar receptet på koldskål här >>

Anteckningar

Om man gör koldskål med citronsaft kan man med fördel också ha i lite citronsaft i kammerjunkerne.

Man kan även tillsätta hackade mandlar och bjuda på kammerjunkere till kaffet (de smakar lite som italienska biscotti).

Det är viktigt att använda kallt smör direkt från kylskåpet, eftersom varmt smör kan göra degen väldigt kladdig och svår att jobba med.

Recept: Kammerjunkere till dansk koldskål

Recipe by Mitzie Mee – Sanne
Course: DessertCuisine: Danmark
Portioner

4

portioner

I Danmark finns det ingen sommar utan koldskål, och ingen koldskål utan kammerjunkere (en sorts söta skorpor). När man väl har smakat på hemlagade kammerjunkere är det svårt att återgå till dem man köper i affärerna, för hemlagade kammerjunkere smakar helt enkelt bättre. Dessutom är det svårt att hitta kammerjunkere utanför Danmark, så varför inte testa att göra egna?

Ingredienser

  • 100 g smör

  • 60 g socker

  • 2 tsk vaniljsocker

  • 1 ägg

  • 200 g vetemjöl

  • 1 tsk bakpulver

  • ¾ dl mjölk

Så här gör du:

  • Sätt på ugnen och värm upp till 200ºC medan du förbereder degen.
  • Blanda smör, socker och vaniljsocker i en skål.
  • Tillsätt ägget till smörblandningen och blanda ordentligt.
  • Sikta ner bakpulvret och mjölet.
  • Tillsätt mjölk, mjöl och bakpulver till smörblandningen och forma degen med händerna. Degen kommer att vara lite lös och klibbig, så undvik att knåda den för mycket. Det räcker med att se till att ingredienserna är väl blandade.
  • Dela degen i fyra lika stora bitar och forma varje bit till en rulle.
  • Skär varje rulle i 8-10 bitar och rulla varje bit till små bollar.
  • Placera kammerjunker-bollarna på en bakplåt med bakplåtspapper och se till att det finns tillräckligt med utrymme mellan bollarna eftersom de kommer att sprida ut sig lite under gräddningen.
  • Grädda kammerjunker-bollarna i den förvärmda ugnen vid 200ºC i 7-8 minuter eller tills de får en ljusgul färg.
  • Ta ut kammerjunkere från ugnen och sänk temperaturen till 150ºC.
  • Skär kammerjunkere horisontellt i halvor och lägg dem tillbaka på bakplåten med den skurna sidan uppåt.
  • Grädda i 15-20 minuter vid 150ºC. Detta steg hjälper till att torka ut kammerjunkere och ge dem en krispig och smulig konsistens.
  • Låt kammerjunkerna svalna helt på ett galler och förvara dem sedan i en kakburk för att hålla dem krispiga.

Receptvideo

[mailpoet_form id="4"]
[mailpoet_form id="3"]

Recept

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mitzie Mee Shop

No product found