Recept: Hindbærsnitter – Danska Hallonsnittar

Recept: Hindbærsnitter - Danska Hallonsnittar

Hindbærsnitten (dansk hallonsnitt) är en riktig dansk klassiker, och dessa läckra snittar med hallonsylt är faktiskt inte särskilt svåra att göra. Jag tycker att de hindbærsnitter man köper hos bagaren ofta är lite för söta, och lite för stora, men då är det ju bra att man själv kan bestämma om man bakar själv.

Mina hindbærsnitter är gjorda med en gammaldags mördeg, som jag hittade receptet på i min mormors gamla kokbok. De är ungefär halva storleken jämfört med dem man hittar hos bagaren, och så är de en aning tjockare, och en aning fulare, och ser mycket hemgjorda ut 🙂

Anteckningar

Jag bakar med florsocker istället för vanligt socker, men om du inte har så mycket florsocker hemma, går det bra att använda vanligt socker till degen.

Jag använder frystorkade hallon istället för strössel, eftersom jag gillar den lite syrliga smaken från hallonen och tycker att de ser riktigt fina ut med allt det rosa.

När hindbærsnitterna är färdigbakade måste allting gå lite snabbt, så se till att ha glasyr och frystorkade hallon redo. Hindbærsnitterna är nämligen lättast att skära upp när de precis har kommit ut ur ugnen. Låter du dem svalna blir de svårare att skära i utan att de går sönder.

Recept: Hindbærsnitter – Danska Hallonsnittar

Recipe by Mitzie Mee – Sanne
Course: BakningCuisine: Danmark
Antal

10-12

st.

Mina hindbærsnitter är gjorda med en gammaldags mördeg, som jag hittade receptet på i min mormors gamla kokbok. De är ungefär halva storleken jämfört med dem man hittar hos bagaren, och så är de en aning tjockare, och en aning fulare, och ser mycket hemgjorda ut 🙂

Ingredienser

  • 300 g vetemjöl

  • 1 tsk vaniljsocker

  • 100 g florsocker

  • 200 g smör

  • 1 ägg

  • Glasyr
  • 200 g (4 dl) florsocker

  • 2-3 msk kokande vatten

  • Frystorkade hallon eller strössel

  • Fyllning
  • 1 ½ -2 dl hallonsylt

Så här gör du:

  • Blanda mjöl, florsocker och vaniljsocker i en stor skål.
  • Smula ner smöret i mjölblandningen.
  • Tillsätt ägg och arbeta försiktigt in det i degen. Målet är att degen ska bli jämn och sammanhängande utan att överarbetas.
  • Sätt ugnen på 185ºC (eller 170ºC om du använder en varmluftsugn). Förbered en bakplåt med bakplåtspapper.
  • Kavla ut degen på bordet och se till att ha gott om mjöl till hands så att den inte fastnar. Degen ska vara ca. 4-5mm tjock och mäta ungefär 20cm x 30cm. Lägg den utkavlade degen på bakplåten. Om det är svårt, kan du även kavla ut degen direkt på bakplåten.
  • Skär degen på längden i 4 lika stora rektangulära bitar. Skär även längs sidorna så att bitarna blir jämna. Försök att flytta lite på degbitarna så att det finns lite utrymme mellan dem, så att de inte klibbar ihop under bakningen.
  • Grädda i ugnen i 20-25 minuter, eller tills snittarna är gyllenbruna. När hindbærsnitterna är färdigbakade är det viktigt att du är redo med fyllning och glasyr, så att du kan sätta ihop snittarna så snart de kommer ut ur ugnen.
  • Medan hindbærsnitterna bakas kan du därför med fördel göra glasyren. Blanda florsocker och kokande vatten i en liten skål tills glasyren har önskad konsistens. Det är bättre att börja med för lite vatten än för mycket, eftersom det är svårt att få glasyren rätt om den först blir för lös.
  • Lägg glasyr på 2 av de varma bitarna. Var försiktig så du inte bränner dig och se till att snittarna inte går sönder. Strö över frystorkade hallon eller strössel över glasyren och tryck till lite med fingrarna för att se till att det fäster.
  • Lägg en sträng hallonsylt på de två andra bitarna. Undvik att breda ut det helt till kanterna, eftersom det sannolikt kommer att flyta ut när du lägger ihop snittarna.
  • Nu ska hindbærsnitterna sättas ihop. Placera försiktigt bitarna med glasyr ovanpå bitarna med hallonsylt.
  • Hindbærsnitterna ska skäras upp medan de fortfarande är varma. I videon skär jag dem i rektanglar, men du bestämmer såklart själv storlek och form.

Receptvideo

LÅT OSS HÅLLA KONTAKTEN!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev och få ett mail från mig varje söndag med resetips, matinspiration, recept och mycket annat. Du får även exklusiva erbjudanden och nyheter från Mitzie Mee Shop.

Jag spammar inte! Läs min integritetspolicy för mer info.

LÅT OSS HÅLLA KONTAKTEN!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev och få ett mail från mig varje söndag med resetips, matinspiration, recept och mycket annat. Du får även exklusiva erbjudanden och nyheter från Mitzie Mee Shop.

Jag spammar inte! Läs min integritetspolicy för mer info.

Recept

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mitzie Mee Shop