Recept: Pasta med sardeller och parmesan

Recept: Pasta med sardeller och parmesan

Det här är en av de rätter jag alltid lagar, när det ska gå snabbt men samtidigt smaka gott. Det är en väldigt enkel rätt, och när pastan väl är kokt är maten klar på bara några minuter. Genom åren har rätten också blivit en av mina back-up rätter, eftersom jag alltid har sardeller och de andra ingredienserna i köksskåpet.

Det är enkelt, men gott, och om man strör över lite finhackad persilja och serverar ett gott glas rödvin till, blir det en rätt som också passar utmärkt, om man får oväntade gäster på middag.

Anteckningar

Har man en ekologisk citron till hands, kan man blanda i 1 tsk citronsaft med de andra ingredienserna, och strö över lite finrivet citronskal.

När det gäller sardeller är det en smaksak om man föredrar dem grovhackade eller helt mosade. Jag älskar sardeller och tycker det är jättegott om bitarna är lite större. Sardellerna bör vara av den platta, saltade sorten, som är lite mörkare i köttet och som ofta säljs i små glas.

Jag tycker att rätten blir bäst med spaghetti, eftersom det är lättare att fördela osten jämnt, men man kan självklart också använda andra sorters pasta. När det gäller ost kan man använda de flesta typer av hårda, italienska ostar, men Parmesan eller Grana Padano är mina första val.

Om man vill lyxa till det lite extra, kan man tillsätta 1-2 tsk olivtapenade eller hackade oliver.

Recept: Pasta med sardeller och parmesan

Recipe by Mitzie Mee – Sanne
Course: Middag, Snabbt och Gott, pasta
Portioner

2

portioner

Det här är en av de rätter jag alltid lagar, när det ska gå snabbt men samtidigt smaka gott. Det är en väldigt enkel rätt, och när pastan väl är kokt är maten klar på bara några minuter. Genom åren har rätten också blivit en av mina back-up rätter, eftersom jag alltid har sardeller och de andra ingredienserna i köksskåpet.

Ingredienser

  • Spaghetti för 2 personer

  • ½ dl olivolja

  • 2 vitlöksklyftor

  • 4-6 sardeller

  • 1 ½ riven parmesanost. Eventuellt lite extra, för att servera vid sidan.

  • Salt och peppar

  • Eventuellt lite finhackad persilja för dekoration

Så här gör du:

  • Koka Spaghetti: Börja med att koka spaghettin enligt anvisningarna på förpackningen, men koka den en minut mindre än rekommenderat så att den inte blir för mjuk när de andra ingredienserna blandas i. Medan pastan kokar, förbereder du vitlök och sardeller.
  • Förbered Vitlök och Sardeller: Krossa vitlöksklyftorna med en bredbladig kökskniv eller slå dem lätt med en köttklubba eller kavel så att de plattas till lite. Grovhacka sardellerna.
  • Värm Olivolja: Värm upp olivoljan i en stor stekpanna med höga kanter på låg till medelvärme. Tillsätt vitlök och låt den fräsa i oljan några minuter på låg värme. Vitlöken ska bli gyllene, men inte brun och bränd.
  • Tillsätt Sardeller: Ta upp vitlöken ur oljan och tillsätt de hackade sardellerna. Låt det fräsa i en minut och sänk sedan värmen.
  • När Spaghettin är Klar: När spaghettin är färdigkokt, häll av vattnet. Du kan spara några matskedar av pastavattnet om du är orolig att osten ska klumpa sig.
  • Blanda Spaghetti med Olja och Sardeller: Försiktigt lägg den kokta spaghettin i pannan med olja och sardeller. Använd gärna en tång för att undvika stänk från den varma oljan.
  • Tillsätt Ost och Pastavatten: Tillsätt osten och eventuellt några matskedar av pastavattnet, och rör om väl så att osten och vitlöksoljan fördelas jämnt. Det är lättast att använda en kökstång för detta. Det bör göras ganska snabbt för att undvika stora ostklumpar.
  • Servering: Fördela pastan på två tallrikar. Strö över finhackad persilja och lite finriven ost. Servera genast, eventuellt med lite extra riven ost vid sidan.

Receptvideo

[mailpoet_form id="4"]
[mailpoet_form id="3"]

Recept

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mitzie Mee Shop

No product found