Recept: Pebernødder – Danska Julkakor

Recept: Danska Pebernødder

Danske pebernødder (inte samma sak som svenska pepparkaksnötter) är en sorts kryddiga julkakor, och de har varit en central del av mitt julfirande sedan barnsben. De är ett favoritrecept i många familjer eftersom både vuxna och barn kan ha kul med att trilla ihop de små kulorna. Även om de är populära bland barn, har pebernødderne en distinkt, ganska kryddig smak, som faktiskt är mer åt det vuxna hållet, och som passar bra ihop med glögg.

Bakar man en extra sats kan man fylla en fin syltburk med hemgjorda pebernødder, som man kan ta med som present till värd/värdinna om man blir bjuden på kalas i julmånaden.



Recept: Danska Pebernødder

Recipe by Mitzie Mee – Sanne
Course: Bakning, julCuisine: Danmark
Antal

100-125

pebernødder

Danske pebernødder (inte samma sak som svenska pepparkaksnötter) är en sorts kryddiga kakor och de har varit en central del av mitt julfirande sedan barnsben. De är ett favoritrecept i många familjer eftersom både vuxna och barn kan ha kul med att trilla ihop de små kulorna, fast även om de är populära bland barn, har pebernødderne en distinkt, ganska kryddig smak, som faktiskt är mer åt det vuxna hållet, och som passar bra ihop med glögg.

Ingredienser

  • 200 g smör

  • 200 g socker

  • 1 dl vispgrädde

  • 400 g vetemjöl

  • 1 tsk vitpeppar, malen

  • 1 tsk ingefära, malen

  • 1 tsk kanel, malen

  • 1 tsk nejlika, malen

  • 1 tsk bakpulver

Så här gör du:

  • Rör ihop smör och socker i en skål.
  • Tillsätt grädde och blanda allt väl.
  • I en annan skål blandar du mjöl, kryddor och bakpulver.
  • Tillsätt mjölblandningen till smörblandningen och knåda degen med händerna tills den är smidig och mjuk.
  • Sätt ugnen på 200ºC varmluft (215ºC för vanlig ugn).
  • Rulla degen till små kulor, ~ 1,5 cm i diameter, och placera dem på en bakplåt.
  • Receptet ger runt 100-125 pepparnötter, ungefär 2 bakplåtar.
  • Man kan börja med att dela degen i längder och sendan skära den i små bitar, om man tycker det är enklare att kontrollera storleken på det sättet. Jag brukar bara gå på ögonmått, så mina pebernødder blir nog ganska ojämna i storleken:)
  • Baka pebernødderne i 8-10 minuter tills de är lätt gyllene. Se till att de inte gräddas för mycket.
  • Låt pebernødderne svalna innan du lägger dem i en kakburk.

Receptvideo

[mailpoet_form id="4"]
[mailpoet_form id="3"]

Recept

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mitzie Mee Shop

No product found