Bästa filmer från 2022 – Alex Topp 10

Bästa filmer från 2022

Varje år, på dagen för Oscarsgalan, skickar min vän Alex sin personliga topp tio-lista över filmer han har sett under det föregående året. Det är en fantastisk lista, fylld med information, observationer och inspiration, så jag frågade om inte jag kunde dela den med er, och här är den. Om du behöver tips på filmer att se är detta inlägget för dig:

Alex: It’s back! Kom ihåg – för att komma på listan måste det vara en film jag såg på bio när den släpptes 2022…


10. Babylon

Damien Chazelles hyllning till det tidiga Hollywood, som övergick från stumfilmseran till “talkies”, fick inte mycket erkännande från kritikerna – och filmen var visserligen överambitiös och försökte bita över mer än den kunde tugga – men den har några riktigt bra stunder, såsom den överdådiga, bacchanaliska festen i början av filmen. Även om delar av den narrativa strukturen är bristfällig (filmen växlar ständigt perspektiv mellan tre karaktärer), är jag generellt ett stort fan av “filmer om film” och hur den skildrar stjärnor som bleknat från rampljuset i en hänsynslös bransch… Jag undrar om filmen kommer att hitta en större publik om några år…


9. Decision to Leave

Jag gillade verkligen Park Chan-wooks Hitchcockianska neo-noir, med alla dess smarta vändningar och tvister. Den koreanska manusförfattaren/regissören, som kanske mest är känd för Oldboy och The Handmaiden, har en fantastisk visuell talang, men jag tycker att den här komplicerade filmen var något bristfällig ur ett känslomässigt perspektiv, och motivationen bakom vissa av karaktärernas handlingar gav ingen mening för mig.


8. Everything Everywhere All at Once

Jag såg filmen för ungefär en vecka sedan, och jag medger gärna, som en vän också påpekade för mig idag vid brunch, att min syn på filmen kanske skulle vara annorlunda om jag hade sett den precis när den släpptes för flera månader sedan, långt innan all Oscar-hype.

Det verkar som att denna film är favorit att vinna Bästa film vid Oscarsgalan. Denna galna multi-universum/Kung Fu/actionkomedidrama har “The Matrix” och “Eternal Sunshine of the Spotless Mind,” och ja, till och med “Ratatouille” att tacka för mycket. Jag fann filmen underhållande och den är absolut värd att se – men jag tyckte att den var lite för överfylld och ibland för “söt” för sitt eget bästa, och det fanns vissa inslag i handlingen, som inte gav mycket mening.

Michelle Yeoh, Ke Huy Quan och Jamie Lee Curtis kommer troligen att få Oscars i de respektive skådespelarkategorierna de är nominerade i, men jag kommer fortfarande att bli lite förvånad om the Academy ger filmen en Oscar för Bästa Film.

Filmen innehöll dock en av årets roligaste scener – ett av de bästa styckena klassisk musik, som spelades på piano med en oväntad kroppsdel… Jag säger inte mer…


7. Top Gun: Maverick

Jag kan lika gärna säga det direkt: Om du såg Top Gun: Maverick och inte gillade den, är du uppenbarligen inte en sann amerikan… Packa dina väskor och flytta till ett annat land…

Ja, Tom Cruise är galen, men hans idé om att skjuta upp släppet av uppföljaren till den ursprungliga filmen från 1986 för att säkerställa att människor såg den på bio och inte på tv under pandemin, var utan tvekan det helt rätta draget. Vissa kanske hävdar att denna popcorn-actionfilm är bättre än den patriotiska originalen, men jag är inte säker på, om jag håller med. Dock är det faktum, att det är en uppföljare, och att detta överhuvudtaget är uppe för diskussion, ganska beundransvärt. Jag såg filmen på Imax i en fullsatt biograf och jag njöt verkligen.

Dock fanns det en sak där Top Gun: Maverick fullständigt bleknade i jämförelse med originalet, och det var att den saknade Berlins Oscarsbelönade låt “Take My Breath Away.” Lady Gagas Oscarsnominerade “Hold My Hand” hade jag redan glömt, nästan innan jag hörde den första gången i Top Gun: Maverick.


6. Triangle of Sadness

Årets Guldpalm-vinnare på Cannes Film Festival var en satir över de rika i dagens samhälle. En del av filmen utspelar sig på ett lyxkryssningsfartyg, där några förbluffande tondöva, förmögna människor interagerar med besättningen, som gör sitt bästa för att tillmötesgå ibland absurda krav. Man kan se att Woody Harrelson har roligt som den alkoholiserade kaptenen på skeppet, som älskar att citera kommunistiska texter. Filmen har en fantastisk middagsscen på skeppet, innan filmens tredje akt tar en oväntad vändning och helt och hållet vänder upp och ner på begreppet “klass”. Jag älskar filmens dimmiga avslutning…


5. Fire of Love

Det var ett riktigt bra år för dokumentärfilm, och jag hade turen att delta i en visning av “Fire of Love” på Museum of the Moving Image, där regissören Sara Dosa var närvarande för att svara på frågor efteråt. Dosas dokumentär följer vulkanologerna Katie och Maurice Kraffts liv, samt deras arbete inom området under 1960-, 1970- och 1980-talet, och hur det påverkade deras förhållande. Några av de bilder de fångade var inget mindre än fantastiska. Bilderna såg ut som om de kom från CGI, men jag tror inte att CGI hade uppfunnits, när de ursprungligen filmade. Att se den på storskärm var det rätta sättet att se den på, men annars går den på Hulu nu…


4. All That Breathes

En vackert filmad miljödokumentär om en liten grupps insats för att rädda och skydda de bruna glador (en rovfågelart) efter att gladorna har blivit sjuka på grund av förorenad luft i New Delhi, Indien. Jag gillade kontrasten mellan att skildra de två bröderna tillsammans med en annan medarbetare i denna lilla organisation i en stad jag inte känner till, och att koppla fåglarnas nöd till större, övergripande miljöproblem.


3. All the Beauty

Denna känsliga dokumentär, som för övrigt är min gissning på en Oscar för Bästa Dokumentär, utspelar sig på två nivåer: För det första skildrar den en tidigare opioid-beroendes resa som aktivist för att sätta fokus på Sackler-familjen, som var en av huvudaktörerna bakom opioid-epidemin i USA, och få familjens namn borttaget från institutioner som Metropolitan Museum of Art. För det andra visar den en gripande porträtt av denna aktivist, Nan Goldin, som är en framgångsrik fotograf, vars karriär i sig själv skulle berättiga en dokumentär. Jag fann Goldins bakgrundshistoria fascinerande, och filmen drar smidigt paralleller mellan Goldins upplevelse med aids-krisen på 1980-talet och hennes upplevelse med opioid-epidemin. Dokumentären inkluderar även intervjuer med Patrick Radden Keefe, som är författare till den fantastiska boken “Empire of Pain: The Secret History of the Sackler Dynasty”, som min bokklubb verkligen gillade.


2. Tar

Jag älskade verkligen Tar, som är regissören och författaren Todd Fields tolkning av Tom Perottas roman “Little Children” från 2004, och jag kan nästan inte tro att det skulle ta honom sexton år att göra en ny film. Tar handlar om en superstar-dirigent, strålande porträtterad av Cate Blanchett, vars liv börjar falla isär efter anklagelser om olämpligt beteende i samband med sexuella trakasserier och övergrepp. Filmen är ett fantastiskt karaktärsstudie av de egenskaper som både skapar en stor konstnär och samtidigt leder till något som närmar sig sociopati, kombinerat med dagens cancel-culture. Blanchett kommer troligen att förlora mot Michelle Yeoh i kampen om en Oscar för Bästa Skådespelerska, men för mig står hennes roll i Tjära som en av de bästa prestationerna i hennes karriär. Jag hoppas att det inte tar Field ytterligare sexton år att göra en ny film..


1. The Fablemans

Jag rullade med ögonen, när jag först hörde att Steven Spielberg skulle göra en semi-autobiografisk film… Kan man bli mer narcissistisk? Men det färdiga verket, hjälpt av ett manus skrivet tillsammans med Tony Kushner, är extraordinärt. Alla prestationerna är enastående, och även om mycket beröm har getts till Michelle Williams som den excentriska modern och Paul Dano som Spielbergs ödmjuka pappa, tillsammans med Judd Hirschs Oscarnominerade biroll, tycker jag att det inte har sagts tillräckligt om Gabrielle LaBelle, Spielbergs stand-in. Utan en övertygande prestation från denna relativt okända skådespelare, skulle filmen inte fungera.

Att navigera i sin egen personliga historia är inte lätt, men det finns en enastående scen, som mästerligt knyter samman Spielbergs framväxande konstnärliga förmågor som filmregissör med en uppenbarelse om en släkting, vilket verkligen är anmärkningsvärt.

Filmen är känslig och hjärtskärande, och den fick mig verkligen att inse hur otroligt begåvad Spielberg var, även i ung ålder, och fick mig att uppskatta hans verk ännu mer. Det är osannolikt att vi någonsin får en Spielberg igen – men jag är definitivt glad att han fortfarande gör filmer på sina egna villkor.

Jag önskar att fler människor såg den här filmen medan den visades i biograferna, men jag tror att den på lång sikt kommer att stå som en av Spielbergs bästa.


Andra Oscarsnominerade filmer som jag inte såg på bio:

Avatar 2: The Way of Water

The Whale

Women Talking

All Quiet on the Western Front

Elvis

Living

Black Panther: Wakanda Forever

Guillermo del Toro’s Pinocchio

Marcel the Shell with Shoes On

Filmer jag såg som jag tycker är överskattade:

Aftersun

The Banshees of Inisherin

EO

Alex, NYC

Min vän Alex i New York City

När Alex inte jobbar som advokat, är han ute på stan och hittar anledningar till, varför han med all sannolikhet aldrig kommer att lämna New York City… Det kan vara allt från att kolla in museer och galleriöppningar, upptäcka den senaste 1-dollar oyster happy hour eller prova en ny restaurang med sin  Meetup-grupp. Alex gillar också att gå på live stand-up komedi, kolla på människor i parken, eller ha en New York-baserad författare som gästar hans bokklubb för att diskutera den senaste bok… listan är oändlig…

Alex bor i Ridgewood, Queens tillsammans med sin katt, Rusty. Frågor eller kommentarer? Skicka ett e-postmeddelande till Alex: lexdevo@gmail.com

LÅT OSS HÅLLA KONTAKTEN!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev och få ett mail från mig varje söndag med resetips, matinspiration, recept och mycket annat. Du får även exklusiva erbjudanden och nyheter från Mitzie Mee Shop.

Jag spammar inte! Läs min integritetspolicy för mer info.

LÅT OSS HÅLLA KONTAKTEN!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev och få ett mail från mig varje söndag med resetips, matinspiration, recept och mycket annat. Du får även exklusiva erbjudanden och nyheter från Mitzie Mee Shop.

Jag spammar inte! Läs min integritetspolicy för mer info.

Mitzie Mee Shop