Danska klassiker: Kaj-kakan

Danska klassiker: Kaj-kakan

Låt mig introducera en riktig dansk klassiker: Kaj-kakan. Kaj är en grön groda och tillsammans med sin bästa vän, papegojan Andrea, var han värd för mitt favoritbarndoms-tv-program. Även om det var länge sedan TV-programmet ursprungligen sändes, är det fortfarande mycket populärt, och kake-versionen av Kaj har uppnått evigt liv hos många bagerier, särskilt i mer avlägsna delar av landet.

Kaj är vanligtvis fylld med smörkräm med en antydan av jordgubbsmarmelad, och han är täckt med ett lager av grön marsipan. Vissa bagerier gör sina egna, alternativa versioner, och jag har till och med sett en Kaj-cupcake, men jag föredrar originalet.

Tidigare såldes Andrea-kakor sida vid sida med Kaj-kakor, men kake-versionen av papegojan blev aldrig riktigt populär, och idag hittar man sällan Andrea-kakor på bagerihyllorna.

När vi var barn fick min syster och jag ibland en Kaj-kaka på söndagar, och av någon anledning slutade det alltid med att vi slog varandras Kaj-kakor med teskedar. Fråga mig inte varför. Barn gör konstiga saker … och vuxna också, så genom åren har det blivit någon form av tradition. Och när jag idag äter en Kaj-kaka får han samma behandling. Stackars Kaj…

LÅT OSS HÅLLA KONTAKTEN!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev och få ett mail från mig varje söndag med resetips, matinspiration, recept och mycket annat. Du får även exklusiva erbjudanden och nyheter från Mitzie Mee Shop.

Jag spammar inte! Läs min integritetspolicy för mer info.

LÅT OSS HÅLLA KONTAKTEN!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev och få ett mail från mig varje söndag med resetips, matinspiration, recept och mycket annat. Du får även exklusiva erbjudanden och nyheter från Mitzie Mee Shop.

Jag spammar inte! Läs min integritetspolicy för mer info.

Mitzie Mee Shop