Den koreanska hudvårdsrutinen – Steg för steg

Den koreanska hudvårdsrutinen - Steg för steg

K-beauty har blivit jättestort, men vad är det egentligen? Och hur skiljer sig koreansk hudvård från svensk hudvård? Min kompis April är från Sydkorea, men hon har bott i New York i många år, så jag tänkte att hon måste vara bland de allra bästa att fråga om vad som rör sig inom K-Beauty, samt vad som är skillnaden mellan koreansk och västerländsk hudvård. Här har ni allt ni behöver veta, är ni redo? 🙂

April: Även om det först är under de senare åren, som koreansk hudvård för allvar har slagit igenom internationellt, så har den koreanska skönhetsindustrin länge legat i framkant vad angår innovation och utveckling av nya produkter. Koreanska konsumenter är ganska kräsna, och de ställer höga krav på kvalitet och funktion, så skönhetsbranschen är under ständig press, när det gäller utveckling av nya produkter med nya, effektiva ingredienser.

Just nu är produkter med naturliga ingredienser populära, men om vi t.ex. tittar på en produkt med citrusfrukt, så är det inte vilken citrusfrukt som helst, utan den allra bästa ekologiska frukten, som går att hitta. Detsamma gäller masker med lera, som också är populära just nu. Leran kommer typiskt från en vulkan på Jeju Island, som är känd för att ha den allra bästa leran med högt innehåll av mineraler.

När det gäller koreanska hudvårdsrutiner, har jag hört talas om över 16 olika steg. Jag tror dock att det mesta bara är marknadsföringsknep, så att skönhetsmärken kan sälja fler produkter, men när det är sagt, så råder det ingen tvekan om att den genomsnittliga koreanska kvinnan, förmodligen lägger ner betydligt mer tid på skönhetsrutiner än vad amerikaner och européer gör.

Nedan hittar ni huvudkategorierna inom koreansk hudvård. Inom kategorierna finns det flera olika underkategorier, eller steg, om man så vill, men det är väldigt individuellt, hur många produkter man använder, och hur många steg, som ingår i en typisk koreansk skönhetsrutin. Har man bara 1-2 steg inom varje kategori, är det helt ok. Å andra sidan är ordningen viktig, då t.ex. tonern preppar huden för att absorbera serum, och krämen på slutet hjälper till att försegla allt.

Cleansers – Rengöring och tvätt

Rengöring av huden är en av de saker, där vi sticker ut i Korea, för ansiktsrengöring inkluderar alltid 2, och många gånger 3 steg i den koreanska hudvårdsrutinen. Först använder jag en speciell cleanser för att ta bort smink från ögon och läppar. Sedan applicerar jag en oljebaserad cleanser för att ta bort smink och smuts från resten av ansiktet och från halsen. Slutligen använder jag en foaming cleanser, som vanligtvis är vattenbaserad och bildar mycket skum. Jag sköljer efter med vatten, och om jag hinner, låter jag ansiktshuden lufttorka, så jag slipper den mekaniska påverkan från handduken, men om tiden är knapp torkar jag försiktigt ansiktet, innan jag går vidare till nästa steg.

Prep – Toner & Mist

Efter att ha rengjort ansiktet använder jag en mist spray, som jag sprejar över hela ansiktet. Misten behöver lufttorka, så ibland hoppar jag över detta steget, då jag inte har tid.

Sedan är det dags för toner, som jag applicerar med en bomullstuss. Tonern preppar huden så den är redo för att absorbera de mer funktionella produkterna, som följer i nästa steg.

Funktionalitet – Vård och näring

Efter tonern använder jag essence, serum eller en ampull. Alla 3 produkterna ger huden näring, och speciellt serum och ampull är väldigt koncentrerade produkter och ofta bland de dyraste produkterna, som ingår i hudvårdsrutinen. Man kan få serum och ampuller med olika egenskaper som anti-age eller fuktgivande, och jag försöker att inte blanda produkter med olika egenskaper i min rutin på samma dag. Istället använder jag t.ex. anti-age serum ena dagen, och återfuktande serum dagen efter. Det är viktigt att serumet eller ampullen används direkt efter att tonern har absorberats, men innan krämen appliceras.

Krämer – Inkapsling och skydd

Först applicerar jag ögonkräm, som jag försiktigt duttar in i huden runt ögonen, och därefter applicerar jag ansiktskräm. Ansiktskrämen är viktig, då den kapslar in essensen/serumet/ampullen, så att de aktiva ingredienserna verkligen kan få verka. Om det är kallt ute, applicerar jag en face oil över krämen, eller också blandar jag lite olja i själva krämen innan jag applicerar den i ansiktet. Face oil ger ytterligare skydd mot uttorkning och kyla, och är framför allt något jag använder under vinterhalvåret.

Sheet masks

Jag har sett att sheet masks nämns som ett av stegen i den koreanska hudvårdsrutinen, men jag tror att de flesta använder sheet masks separat. Effekten är ofta bäst 3-4 timmar efter att man har haft på sig masken, så om jag t.ex. ska ut på kvällen, använder jag en sheet mask under eftermiddagen, så huden är len och fin, när jag sedan ska sminka mig. Om man sminkar sig direkt efter att man har använt sheet mask kan rester från masken reagera med sminket och bilda små smulor på huden, så det ska man försöka undvika.

April, New York City

Min kompis April i New York

Min kompis April kommer ursprungligen från Seoul, men hon har bott i New York City de senaste 19 åren, så hon kan med rätta kalla sig en riktig New Yorker. Hon har dock inte glömt sin kärlek till det koreanska köket, och om det är någon som har koll på koreanska restauranger i New York, så är det April. Vi har känt varandra sedan 2017, och när vi träffas, är det ofta på middag ute någonstans i New York.

April är också på Instagram: @mimipje

Mitzie Mee Shop

LÅT OSS HÅLLA KONTAKTEN!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev och få ett mail från mig varje söndag med resetips, matinspiration, recept och mycket annat. Du får även exklusiva erbjudanden och nyheter från Mitzie Mee Shop.

Jag spammar inte! Läs min integritetspolicy för mer info.

LÅT OSS HÅLLA KONTAKTEN!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev och få ett mail från mig varje söndag med resetips, matinspiration, recept och mycket annat. Du får även exklusiva erbjudanden och nyheter från Mitzie Mee Shop.

Jag spammar inte! Läs min integritetspolicy för mer info.

Mitzie Mee Shop