Seoul: Dongdaemun Night Market – Shopping dygnet runt

Dongdaemun Night Market, Seoul

Dongdaemun är den stora nattmarknaden i Seoul. Det är här klädbutikerna i staden handlar deras varor från jättelika malls, och även om vissa malls och butiker enbart är för företag och grossister, så finns det massor med ställen på Dongdaemun-marknaden, där privatpersoner också får shoppa.

Nattmarknaden brukade vara centrerad kring Dongdaemun Stadium, som fungerade som en gigantisk loppis kantad med olika matbås, men i 2008 revs stadionet revs och ersattes av en vacker park med ett designgalleri, och en gräsmatta täckt med vita LED-rosor. Parken har också ett bra urval av food trucks som säljer alla möjliga (trendiga) snacks, vilket gör parken till ett perfekt ställe att ta sig en bit mat, när man behöver en paus från shoppingen.

Doota, Hello apM och Migliore ligger alla centralt i det område som i dag utgör Dongdaemun. Dessa malls har funnits forever (i alla fall sedan jag besökte Seoul för första gången), och de är ett bra utgångspunkt för shoppingen i Dongdaemun. Gemensamt för dessa malls är att de alla tillåter vanliga privatpersoner att shoppa till skillnad från grossisterna på andra sidan parken, och det finns inga krav på minimiköp.

Bland de tre (eller faktiskt bland alla köpcentra i Dongdaemun), är Doota min favorit. Detta är stället att gå om ni vill hitta snygga kläder från några av Koreas mer etablerade designers. Det är inte billigt, men vara säker på att ni kommer hitta det senaste och hippaste Seoul har att erbjuda på modefronten. Hello apM och Migliore är billigare och har en solid fanbas bland ungdomar i Seoul. Varje kväll har de 3 köpcentra olika evenemang med K-Pop, underhållning och tävlingar.

På andra sidan parken är de flesta köpcentra endast för grossister. På Dongdaemun-språk betyder detta, att man måste köpa minimum tre stycken av samma slag, för att få grossistpriset. I bland får man inte ens handla (även till ett högre pris) om man inte köper ett visst antal av samma vara. Vissa butiker låter dig mixa olika färger och designs, medan andra kräver att man köper varor som alla är lika. Kläderna är billigare här än på Doota och Migliore, men det är också svårare att hitta runt, och såvida man inte har med sig en kompis med samma klädsmak, kan kravet om minimiköp komplicera shoppingen. De flesta ställen tillåter inte heller att man provar kläderna innan man köper, så ta med ett måttband så du kan mäta om kläderna har rätt storlek för dig.

Shopping i Seoul är inte lika billig som Bangkok eller Peking, men jag tycker generellt att kläderna (särskild de som är Made in South Korea) brukar vara stiligare och av bättre kvalitet.

De flesta platser runt Dongdaemun accepterar kreditkort, men särskilt grossistbutikerna ger dig ofta bättre rabatt om du betalar kontant.

Doota, Hello apM och Migliore är alla öppna under dagen (och natten). Grossistbutikerna öppnar runt 20.00 och många av dem håller öppet till 05:00 på morgonen.

Mitzie Mee Shop - Koreansk hudvård

Koreansk Hudvård

Jag har alltid varit intresserad av makeup och hudvård, och eftersom jag ofta besöker Korea blev jag tidigt medveten om K-Beauty. Sydkorea har satsat mycket på forskning och man har generellt sett varit duktig på att stödja de koreanska beauty brands. Idag ligger landet därför helt i framkant, när det gäller hudvård och skönhetsprodukter.

Här på Mitzie Mee Shop hittar ni ett noga utvalt sortiment av produkter. Som utbildad läkare har jag goda förutsättningar för att kunna utvärdera olika ingredienser och deras effekter, och jag rekommenderar endast produkter som jag själv har testat och tycker om.

Har du frågor om produkter eller ingredienser? Skicka ett mail till mig på: beauty@mitziemee.se

Är du intresserad av Sydkorea? Då hittar du min blogg om Sydkorea här >>

Mitzie Mee Shop - Koreansk Hudvård