Hong Kong: Vad ska man beställa på Tim Ho Wan?

BBQ Pork Buns at Tim Ho Wan in Hong Kong

För några år tillbaka regnade det Michelin-stjärnor över Tim Ho Wan-restaurangerna i Hong Kong och foodies från när och fjärran köade utanför de små hål-i-väggen-restaurangerna för att smaka vad som snabbt blev känt som världens billigaste Michelin-stjärna-mat. Idag (2020) har bara en av Tim Ho Wan-restaurangerna (den i Sham Shui Po) lyckats behålla sin stjärna, men Tim Ho Wan är fortfarande ett mycket populärt ställe att gå för billig dim sum i Hong Kong.

Jag besökte Tim Ho Wan-restaurangen i Sham Shui Po för första gången tillbaka 2014, när jag var i Hong Kong med AC, och vi var inte imponerade. Maten var väl ok, men vi hade båda förväntat oss mer från en restaurang med Michelin-stjärna. Jag började undra om det var vi, som det var fel på, men efter att ha pratat med andra resenärer som varit på Tim Ho Wan, var det uppenbart, att vi inte var de enda som kände oss besvikna.

Fast jag var inte redo att ge upp, så jag frågade några vänner som var trogna Tim Ho Wan-fans och som hade mer koll på dim sum än jag. Kanske de kunde hjälpa mig med tips? På mitt andra besök på Tim Ho Wan hade jag med mig en lista, så i stället för att beställa allt från congee till kycklingfötter i blinda, beställde jag få, men goda rätter, och jag började äntligen få ögonen upp för vad Michelin-guiden har kunnat se i Tim Ho Wan. Sedan dess har Tim Ho Wan varit ett av de ställena jag alltid återvänder till, när jag är i Hong Kong eller i andra asiatiska städer med en Tim Ho Wan-restaurang.

Nu för tiden beställer jag alltid de samma tre rätterna. De är alla rätter, som jag tycker att Tim Ho Wan gör exceptionellt bra, och som jag tror att de flesta av er skulle gilla. Den fjärde rätten, Pork Dumplings in Hot & Spicy Sauce, är en ny rätt, som jag har sett på menyn de senaste två gångerna jag har varit på Tim Ho Wan i Bangkok och som är helt underbar.

BBQ Pork Buns at Tim Ho Wan in Hong Kong
Baked BBQ Pork Buns

Baked BBQ Pork Buns

Det här är vad Tim Ho Wan är känt för! Din Tai Fung har soup dumplings, men Tim Ho Wan har Baked BBQ Pork Buns, och när det gäller dim sum kändis-status, så spelar de i samma liga. De bakade bullarna är krispiga utanpå och smular när man tar en bit. Inuti är de fyllda med söt och klibbig BBQ-pork. Bullarna serveras tre i taget, och de mättar ganska bra, så ät inte upp alla, om ni också vill orka smaka på annat. Bullarna håller sig ganska bra, och överlevde en halv dag i min handväska utan problem.

Pan fried green pepper with minced fish

Pan fried green pepper filled with minced fish

Det här är en annan rätt, som det bara inte går att sluta äta. De gröna paprikorna är fyllda med en saftig blandning av fläsk och fisk, och de serveras rykande varma. Jag bränner alltid tungan vid den första biten, för jag har inte tålamod att vänta tills de har svalnat:)

Cheong fan, vermicelli rolls, at Tim Ho Wan
Char siu cheong (BBQ Pork Rice Noodle Roll)

Char Siu Cheong (BBQ Pork Rice Noodle Roll)  och Har Cheong (Shrimp Rice Noodle Roll)

Cheungfan (vermicelli/risnudelrulle) är en av mina all-time dim sum-favoriter, och rullarna blir inte mycket bättre än de man får hos Tim Ho Wan. De silkeslena risnudelrullarna serveras i en lätt, sojabaserad sås, och det finns flera olika slag att välja mellan. Mina favoriter är de med BBQ-pork och de med räkor. Många lokala föredrar cheungfan med fläsklever, men de har jag inte vågat prova på än.

Pork dumplings in hot and spicy sauce, Tim Ho Wan
Pork dumplings in hot & spicy sauce

Pork Dumplings in Hot & Spicy Sauce

De fyllda dumplings serveras i en kryddig sås, som är så god, att man vill slicka tallriken. På Tim Ho Wan i Bangkok sa de att det var en temporär rätt, men jag kan se att dumplingarna nu har lagts till online-menyn, så vi får hoppas att de är här för att stanna.

Har gow at Tim Ho Wan, Hong Kong
Har Gow

Fortfarande hungrig?

Då kan ni alltid beställa en runda shiu mai (dumplings med en blandning av fläsk och räkor) eller har gow (dumplings med räkor), som båda är bra men inte lika minnesvärda som de rätterna jag har nämnt ovan. Jag har också hört att Ma Lai Go (ångad kaka) skulle vara väldigt bra, men jag har ännu inte smakat den själv.

Jag gillade inte turnip cake, som annars verkar vara väldigt populär att beställa. Kycklingfötterna och congee var inte heller min grej.

Det finns flera Tim Ho Wan-restauranger i Hong Kong (och utomlands), men här är adressen till restaurangen i Sham Shui Po (den enda med en Michelin Star 2020):


Tim Ho Wan, 9-11 Fuk Wing Street, Sham Shui Po, Hong Kong

Shiu Mai at Tim Ho Wan, Hong Kong
Shiu Mai

LÅT OSS HÅLLA KONTAKTEN!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev och få ett mail från mig varje söndag med resetips, matinspiration, recept och mycket annat. Du får även exklusiva erbjudanden och nyheter från Mitzie Mee Shop.

Jag spammar inte! Läs min integritetspolicy för mer info.

LÅT OSS HÅLLA KONTAKTEN!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev och få ett mail från mig varje söndag med resetips, matinspiration, recept och mycket annat. Du får även exklusiva erbjudanden och nyheter från Mitzie Mee Shop.

Jag spammar inte! Läs min integritetspolicy för mer info.

Mitzie Mee Shop