Japansk mat: Umeboshi – Otippat gott

Umeboshi, Japanese pickled plum

Ume är en sorts plommon eller aprikos, som man i Japan äter som en sur och salt snack, umeboshi. Första gången jag smakade umeboshi var när jag pluggade i Sverige och delade kök med Mari, som var utbytesstudent från Sapporo i Japan.

En kväll tog hon fram en påse och frågade mig om jag inte ville smaka på den japanska specialiteten, som hon hade tagit med sig hemifrån. De små bruna klumparna såg inte särskilt aptitretande ut, men jag tänkte att det inte kunde skada att smaka, så jag tog en i munnen. En explosion av salt och surt fyllde min mun och de första sekunderna fick jag kämpa för att inte spotta ut allt igen.

När mina smaklökar hade återhämtat sig från den första chocken uppstod dock en mer nyanserad bild av en komplex smak, fylld med umami, som faktiskt var ganska gott. Nästa gång Mari fick umeboshi-leveranser hemifrån behövde hon därför inte fråga två gånger om jag ville smaka, och idag är umeboshi en av de saker jag alltid köper med mig när jag själv besöker Japan.

Man kan äta umeboshi som snack, och det sägs att de är riktigt bra mot baksmälla. Annars smakar umeboshi också bra tillsammans med ris eller som krydda i såser och marinader. Otippat gott!

  •   Även om jag använder min MacBook väldigt mycket, är en bra gammaldags anteckningsbok fortfarande ett viktigt verktyg för mig när det gäller att organisera mina tankar och snabbt skriva …

  • Låt mig introducera en riktig dansk klassiker: Kaj-kakan. Kaj är en grön groda och tillsammans med sin bästa vän, papegojan Andrea, var han värd för mitt favoritbarndoms-tv-program. Även om det …

Mitzie Mee Shop - Koreansk hudvård

Koreansk Hudvård

Jag har alltid varit intresserad av makeup och hudvård, och eftersom jag ofta besöker Korea blev jag tidigt medveten om K-Beauty. Sydkorea har satsat mycket på forskning och man har generellt sett varit duktig på att stödja de koreanska beauty brands. Idag ligger landet därför helt i framkant, när det gäller hudvård och skönhetsprodukter.

Här på Mitzie Mee Shop hittar ni ett noga utvalt sortiment av produkter. Som utbildad läkare har jag goda förutsättningar för att kunna utvärdera olika ingredienser och deras effekter, och jag rekommenderar endast produkter som jag själv har testat och tycker om.

Har du frågor om produkter eller ingredienser? Skicka ett mail till mig på: beauty@mitziemee.se

Är du intresserad av Sydkorea? Då hittar du min blogg om Sydkorea här >>

Mitzie Mee Shop - Koreansk Hudvård