Koreansk Mat: Chonggak Kimchi

Koreansk Mat: Chonggak Kimchi

När jag besökte Ella och hennes familj i Masan, Sydkorea, förra året, blev jag väldigt fascinerad av hennes kimchi-kyl, som är en hel kyl med lådor med olika sorters inlagda, fermenterade och saltade grönsaker. Ellas mamma lagar det mesta av familjens kimchi själv, och hon lagar stora mängder åt gången, så att det räcker länge.

När jag var där, hade Ellas mamma precis lagat chonggak-kimchi, som är en sorts kimchi med koreansk rädisa. Rädisan är tillräckligt liten för att kunna klippas i mindre bitar med en kökssax (används mycket i koreanska kök), och konsistensen är krispig och god.

Chonggak betyder singel/ensamstående man på koreanska, och jag fick veta att chonggak-kimchi fick sitt namn eftersom rädisan och de långa gröna bladen påminner om den frisyr, som ensamstående män traditionellt hade i Korea. Chonggak kimchi kallas ibland också för hästsvans kimchi på grund av de långa gröna “hästsvans” bladen.

Ella och jag hade tidigare ätit chonggak kimchi på en restaurang vi besökte, och Ella nämnde då, att den var för sur och för mjuk, och inte als lika bra, som hennes mammas. Efter att ha provat Ellas mammas hemgjorda kimchi kan jag bara hålla med, för den kimchin är helt fantastisk. Inte för sur, och med en lite nötaktig smak och en underbar krispig konsistens. Jag skulle gärna vilja dela receptet, men rädisan som används för chonggak kimchi är svår att hitta utanför Korea, så det får vänta lite.

Mitzie Mee Shop - Koreansk hudvård

Koreansk Hudvård

Jag har alltid varit intresserad av makeup och hudvård, och eftersom jag ofta besöker Korea blev jag tidigt medveten om K-Beauty. Sydkorea har satsat mycket på forskning och man har generellt sett varit duktig på att stödja de koreanska beauty brands. Idag ligger landet därför helt i framkant, när det gäller hudvård och skönhetsprodukter.

Här på Mitzie Mee Shop hittar ni ett noga utvalt sortiment av produkter. Som utbildad läkare har jag goda förutsättningar för att kunna utvärdera olika ingredienser och deras effekter, och jag rekommenderar endast produkter som jag själv har testat och tycker om.

Har du frågor om produkter eller ingredienser? Skicka ett mail till mig på: beauty@mitziemee.se

Är du intresserad av Sydkorea? Då hittar du min blogg om Sydkorea här >>

Mitzie Mee Shop - Koreansk Hudvård