Livet i Japan: Picknick på balkongen och ett Nikujaga recept

Balcony picnic in Japan

Jag pratade precis med min kompis Rieko på Line om hur livet är i Japan just nu med social distans och självkarantän:

Rieko: Hej från Japan! Denna tiden är jag mest inomhus tillsammans med min dotter Saki, men alla mataffärer är öppna och även vissa restauranger, så min man går ut för att handla mat. Denna månaden har jag dock också börjat handla mat online och min man har börjat arbeta hemifrån.

Man måste inte ha på sig mask när man går ut, men många väljer att ha det ända, särskilt om man bor i områden med många fall av covid-19. Min familj skickade massor av masker till mig eftersom Tokyo var hårt drabbat, men nu har Hamamatsu (där min familj bor) också sett en ökning i fallen, så min mamma har börjat göra sina egna masker.

Wii Fit in Japan

Jag försöker hitta på roliga saker att göra med Saki, och vi har haft picknick på balkongen flera gånger. Idag regnar det i Yokohama där vi bor, så vi stannar inomhus och leker med Wii Fit. Saki har också fått ett nytt magasin med leksaker:

Japanese children's book

Min syster sa att när vi har otur med avseende på vissa aspekter i livet, då kanske vi har mer tur med annat, och vet ni vad? Jag deltog i en tävling och vann ett pris 🙂 Priset var en sorts bakplåtspapper, som man kan använda för att täcka maten medan den tillagas:

Cooking paper from Japan

Jag testade att använda det som lock, när jag lagade Nikujaga häromdagen. Niku betyder kött och jaga betyder potatis, och det är de två huvudingredienserna i denna rätten, som är mycket populär i Japan. Här är receptet som jag fick från min svärmor:

Recipe, nikujaga, Japanese

Nikujaga (肉じゃが) Recept

4 msk sake

1 msk mirin

1 msk socker

2 msk sojasås

3 dl vatten

10-15 små potatisar (eller färre större potatisar skurit i mindre bitar)

250g kyckling i mellanstora bitar. Man kan också använda fläskkött eller nötkött.

Såhär lagar man Nikujaga:

  • Rengör och tvätt potatisen (de behöver inte skalas)

  • Stek potatisen i lite olja på hög värme i ungefär 5 minuter.

  • Tillsätt kyckling, vatten, sojasås, socker och mirin och koka upp. Låt koka i 15 minuter med locket på (eller täck med bakplåtspapper som det jag vann :))

Nikujaga, Japanese comfort food

My friend Rieko in Japan

Min kompis Rieko i Japan

Jag träffade Rieko när jag gjorde praktik på ett danskt bolag i Hamamatsu. Eftersom Rieko talar bra engelska, så bra fick hon uppdraget att visa mig runt och vi klickade omedelbart. Hon tog mig med till aerobics och vi besökte en onsen, och jag fick även följa med henne på kalligrafi-lektioner. Efter min praktik höll vi kontakten, och Rieko har varit och hälsat på i Dubai. Idag bor Rieko i Yokohama med sin man och hon har den sötaste lilla dottern, Saki, som överraskade mig med födelsedagssång på Line senast jag fyllde år. Rieko brukade jobba i Tokyo när hon var yngre, och hon känner verkligen staden väl. Rieko skriver en blogg (på japanska) som ni kan läsa här.


LÅT OSS HÅLLA KONTAKTEN!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev och få ett mail från mig varje söndag med resetips, matinspiration, recept och mycket annat. Du får även exklusiva erbjudanden och nyheter från Mitzie Mee Shop.

Jag spammar inte! Läs min integritetspolicy för mer info.

LÅT OSS HÅLLA KONTAKTEN!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev och få ett mail från mig varje söndag med resetips, matinspiration, recept och mycket annat. Du får även exklusiva erbjudanden och nyheter från Mitzie Mee Shop.

Jag spammar inte! Läs min integritetspolicy för mer info.

Mitzie Mee Shop