Så här öppnar du en kokosnöt

Så här öppnar du en kokosnöt

Det kan vara lite av en utmaning att öppna en kokosnöt, särskilt om du inte har provat det förut. Med rätt teknik är det dock faktiskt ganska överkomligt, och när du först har gjort ett hål, väntar en fin belöning i form av uppfriskande kokosvatten och delikat vitt kokoskött.

Här är en liten guide till hur man gör, och i videon nedan kan du se hur Nge-Nge (kocken från Tea Garden i Mae Sot) gör:

Så här öppnar du en kokosnöt

Hitta kokosnötens ögon och mun: Det finns tre mörka cirklar i ena änden av kokosnöten, och en av dem är mjukare än de andra. Om du vill tappa ut kokosvattnet innan du öppnar kokosnöten, kan du använda en ren skruvmejsel, issyl eller liknande för att genomborra det mjuka “ögat”. Du kan behöva tillämpa lite kraft.

Ugnsmetoden (valfri): Om du vill göra det lättare att knäcka skalet, kan du värma upp kokosnöten i ugnen. Förvärma ugnen till 200° och placera sedan kokosnöten i ugnen i ca. 15 minuter. Uppvärmingen innan du ger dig i kast kan göra det lättare att spräcka skalet senare.

Håll fast ordentligt: Håll kokosnöten i ena handen. Det kan vara bra att bära handskar för att skydda din hand.

Slå på kokosnöten: Slå med en träklubba eller en hammare längs kokosnötens “ekvator” – mittlinjen mellan “ögonen” och botten av kokosnöten. Vrid kokosnöten runt och fortsätt slå jämnt. Det kan krävas flera fasta slag för att spräcka skalet, och man bör vara försiktig. Det krävs ett gott grepp och kontroll över dina slag för att undvika skada.

Kokosvatten & Kokoskött

Kokosvatten, inte att förväxla med kokosmjölk, är klart, något sött och har en svag nötaktig smak. De unga, gröna kokosnötterna har den största mängden kokosvatten inuti. När kokosnöten mognar stelnar vattnet gradvis och bildar det vita kokosköttet.

Kokosvatten smakar gott och är väldigt hälsosamt. Det är naturligt lågt på kalorier, rikt på kalium och innehåller olika elektrolyter, vilket gör det till ett populärt val när man ska stilla törsten, särskilt i tropiska områden. Kokosvatten kan också rekommenderas som en naturlig sportdryck för rehydrering, eller som ett hälsosamt alternativ till andra läskedrycker.

Man kan dricka kokosvatten direkt från kokosnöten, men annars hittar man kokosvatten i många mataffärer och hälsokostbutiker. Smaken och den näringsmässiga profilen kan dock variera lite beroende på hur gammal kokosnöten är, och de metoder som används under odling och bearbetning.

Den vita, ätbara delen inuti kokosnöten kallas kokoskött. Kokosköttet sitter fast längs insidan av kokosnötens skal och kan ätas färskt med en sked, direkt från kokosnöten. Man kan också torka kokosköttet, som sedan kan rivas och användas i matlagning och till bakning. Dessutom kan man göra kokosmjölk genom att blötlägga och vrida ut torkat, rivet kokos i varmt vatten.

LÅT OSS HÅLLA KONTAKTEN!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev och få ett mail från mig varje söndag med resetips, matinspiration, recept och mycket annat. Du får även exklusiva erbjudanden och nyheter från Mitzie Mee Shop.

Jag spammar inte! Läs min integritetspolicy för mer info.

LÅT OSS HÅLLA KONTAKTEN!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev och få ett mail från mig varje söndag med resetips, matinspiration, recept och mycket annat. Du får även exklusiva erbjudanden och nyheter från Mitzie Mee Shop.

Jag spammar inte! Läs min integritetspolicy för mer info.

Mitzie Mee Shop