Transport i Ubud – Hur tar man sig runt?

Transport i Ubud - Hur tar man sig runt?

Jag brukar mestadels ta mig runt till fots i Ubud, men de smala trottoarerna och den tunga motorcykeltrafiken på de små vägarna gör inte staden särskilt fotgängarvänlig. Om du har svårt att gå, eller om du behöver åka till en plats lite längre bort, behöver du därför ta en taxi. Det finns både biltaxi och motorcykeltaxi i Ubud och de kan båda bokas via Grab, som är en app som påminner om Uber.

Obs: Jag använder ordet motorcykel i detta inlägg, även om det faktiskt är skotrar eller mopeder, men på Bali kallas de alla för motorcyklar (motorbikes).

Ta dig runt på motorcykel

Det är billigt att åka motorcykeltaxi och det är enkelt att boka via Grab, men det inträffar många olyckor på vägarna, så kom ihåg att alltid använda hjälm (alla Grab motorcykeltaxis har en extra hjälm, men man måste ofta själv fråga efter den), och var inte rädd för att säga till, om du tycker att det går för fort.

Om du är i Ubud en längre tid kan det också vara en idé att hyra din egen motorcykel, men kom ihåg att kontrollera att din reseförsäkring täcker motorcykelolyckor (det beror ofta på om du har körkort, och hur snabbt motorcykeln går), samt om hyrespriset inkluderar försäkring som täcker skador på motorcykeln eller på andra personer. Detta är en viktig detalj, som många ignorerar, och som kan kosta dig dyrt om olyckan är framme.

Ta dig runt i bil

Uber fungerar inte i Ubud, men det gör Grab. Dock är de lokala taxichaufförerna hårda motståndare till Grab och andra ride-sharing services, och de kan bli ganska så aggressiva (fysiska och verbalt) mot chaufförerna från Grab. Ibland vill du därför uppleva, att Grab-chaufförerna kommer be dig gå till en annan plats än den pick-up plats du har angett när du bokade i appen, för att undvika att bli trakasserad av den lokala taximaffian. Detta motstånd gäller endast för Grab Car, medan motorcykeltaxi på Grab verkar tolereras.

Om man använder de lokala taxibolagen, ska du vara beredd att förhandla om priset för varje enskild resa man tar. Ibland möts man av helt orimliga priser, vilket är både utmattande och frustrerande, men kom ihåg att förarna bara försöker tjäna sitt uppehälle, så var lugn och vänliga, och gör ingen stor grej av det. Det går att tacka nej med ett leende.

När jag reste med mina föräldrar var priset vanligtvis runt 80 000-160 000 IDR för resor runt Ubud, men de gånger jag har rest själv (och kanske sett ut lite mer som en backpacker), har det varit billigare.

FYI

Om du vet att du kommer behöva åka mycket med taxi, är ett annat alternativ att komma överens med en chaufför om ett fast pris per dag eller vecka.

De flesta föredrar att kommunicera via WhatsApp, så om du inte redan har den appen installerad, är det en bra idé att göra det.

LÅT OSS HÅLLA KONTAKTEN!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev och få ett mail från mig varje söndag med resetips, matinspiration, recept och mycket annat. Du får även exklusiva erbjudanden och nyheter från Mitzie Mee Shop.

Jag spammar inte! Läs min integritetspolicy för mer info.

LÅT OSS HÅLLA KONTAKTEN!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev och få ett mail från mig varje söndag med resetips, matinspiration, recept och mycket annat. Du får även exklusiva erbjudanden och nyheter från Mitzie Mee Shop.

Jag spammar inte! Läs min integritetspolicy för mer info.

Mitzie Mee Shop