Stavanger: Cocktails på Salon du Nord

När Steve var på besök hos mig i Norge bestämde vi oss för att spendera helgen i Stavanger. AC och Kristian följde också med, och vi checkade in på Victoria Hotel, ett vackert, gammalt hotell mitt i centrum. Hotellets bar, Salon du Nord, såg riktigt mysig ut, så innan vi gick vidare till middag på Fisketorget bestämde vi oss för att ta en drink där.

Salon du Nord öppnade ursprungligen som en barberarsalong och frisör redan år 1900, en tid då hantverk var en hederssak, gästfrihet var en konst och en bra utekväll innebar djupa samtal och välgjorda drinkar. På Salon du Nord försöker de återskapa känslan från den tiden, och efter vårt besök kan jag bekräfta att de lyckas riktigt bra. Baren har den där klassiska sekelskiftesviben med mörkt trä, vintagedetaljer och en mysig atmosfär som gör att man gärna stannar längre än planerat. Och deras cocktails? Riktigt bra.

Jag beställde en Stavanger, en blandning av Maker’s Mark bourbon, Galliano Vanilla, socker, bergamott & karamell, Angostura och apelsinbitter samt spår av mjölk. Den smakade som en dessert – söt och karamellig, toppad med en liten bit mörk choklad. Väldigt god, men jag tror den hade gjort sig ännu bättre som en efter-middagen-drink.

Steve beställde en Mosjøen, som visade sig vara kvällens mest imponerande cocktail. Den innehöll Pitu cachaça, Kuyper bananlikör, yuzu-sake, citron och citrongräs och serverades med en bubbla på toppen och en extra bubbla vid sidan av (det kan ni se i videon nedan). Bubblorna sprack och blev till små rökmoln strax efter att drinken serverades. Väldigt snygg presentation och en perfekt start på kvällen.

Om du någon gång är i Stavanger är Salon du Nord definitivt värt ett besök!

Salon du Nord, Skansegata 1, 4006 Stavanger, Norge

Pa Thong Ko (Friterad deg) – Tidig frukost i Mae Sot

Jag hade tagit nattbussen från Bangkok till Mae Sot och anlände tidigt på morgonen. Det var alldeles för tidigt för att checka in på hotellet, och dessutom var jag hungrig. Jag bestämde mig för att ta en promenad för att se om jag kunde hitta något att äta till frukost.

Efter en stund passerade jag ett litet stånd med en wok fylld av bubblande olja och stannade till för att se vad det var som lagades. Det visade sig vara Pa Thong Ko, Thailands version av de kinesiska Youtiao (friterade degstänger). Den thailändska varianten är mindre och krispigare än sin kinesiska motsvarighet, men minst lika god.

Det var fascinerande att se hur Pa Thong Ko tillagades. Små bitar deg släpptes ner i den heta oljan och vändes snabbt tills de puffade upp och fick en vackert gyllene färg. På nolltid hade jag en stor påse fylld med nygjord Pa Thong Ko – alldeles för mycket för en person, men de såg helt enkelt för frestande ut för att låta bli.

Färska från woken var de krispiga på utsidan och mjuka och luftiga på insidan. De var strösslade med sesamfrön och hade en lätt salt smak som gjorde dem perfekta som en snabb frukost. Trots att jag gjorde mitt bästa kunde jag inte äta upp allt på en gång, så jag sparade några till senare. Men ärligt talat smakar de allra bäst när de är helt färska. När de kallnar försvinner krispigheten, och de blir lite sega.

Om du någon gång besöker Thailand, håll utkik efter Pa Thong Ko. Leta efter ett litet stånd med en stor wok och en kö av lokalbor – det är alltid ett gott tecken! Och glöm inte att äta dem medan de fortfarande är varma. Den första krispiga tuggan är ren magi.

New York: Genkiya Mart – Chirashi Sushi till frukost

Genkiya Mart är en liten japansk livsmedelsbutik på Spring Street. De har funnits ett tag, men det var först nyligen jag upptäckte dem. De har ett fantastiskt utbud av japanskt godis och snacks, inklusive umeboshi (de där salta/syrliga inlagda plommonen som jag älskar). Om du vill göra sushi hemma har Genkiya också alla ingredienser du behöver. Men det som verkligen lockar mig är deras delikatessavdelning, där man kan köpa små förpackningar med makirullar, bentolådor och sushi.

Jag köpte en Chirashi sushi, och den var verkligen god. Chirashi sushi är lite som sushi som plockats isär – en bas av sushiris toppas med rå fisk, grönsaker, ägg (tamagoyaki) och annat gott. Ordet “chirashi” betyder “utspritt”, vilket passar bra för att beskriva hur de färgglada toppningarna är fördelade över riset. Det är lite som en poké bowl, men med bara de bästa ingredienserna. Chirashin på Genkiya hade gott om rå fisk och portionen var stor nog för att bli en mättande lunch.

Det finns begränsat med sittplatser inne i butiken, men om vädret är fint kan du ta med din matlåda till närliggande DeSalvio-lekplatsen och njuta av den i solen.

Efter kl. 20 sänks priset på sushi, bento och nigiri till halva priset.