Danmark: Gækkebreve – En dansk påsktradition

Danmark: Gækkebreve & Chokladägg – En dansk påsktradition

Runt påsk gör barnen i Danmark brev med rim och gåtor, så kallade “gækkebreve”. Själva brevet är ett vitt papper, konstfullt utskuret, ofta som en snöflinga eller spets. Dessa pappersklipp kan vara ganska avancerade, med mönster som när de viks ut avslöjar vackra symmetriska designs. En snödroppe fästs vid gækkebrevet innan det skickas anonymt till familj och vänner. Istället för ditt namn sätter du bara punkter, motsvarande antalet bokstäver i ditt namn.

Det roliga med traditionen är att mottagaren nu ska försöka gissa vem som skickade brevet. Om de gissar rätt, är du skyldig dem ett chokladägg. Om de inte kan gissa vem du är, då är de skyldiga dig ett chokladägg. När jag var barn, gick jag all in med gækkebreve och skickade ut massor till familj och vänner. Vissa år fick jag så mycket som 10 chokladägg. Min syster Trine tycker inte om choklad, så jag fick alla hennes chokladägg också:)

Såvitt jag vet är gækkebreve en påsktradition unik för Danmark. Det är en sådan rolig tradition, så häromdagen bestämde jag mig för att pröva lyckan med ett par gækkebreve igen. Det är ganska länge sedan jag gjorde mitt senaste gækkebrev, så jag var lite ringrostig och råkade skära genom några av papperskanterna (som inte var menade att skäras genom), men förhoppningsvis skulle jag ändå kunna kamma hem ett chokladägg eller två 🙂

Här är rimmet som jag brukar använda för mina gækkebreve:

Danish: En vintergæk, en sommernar, en fugl foruden vinger, en lille ven som har dig kær en hilsen til dig bringer. Mit navn det står med prikker, pas på det ikke stikker . . . . .

LÅT OSS HÅLLA KONTAKTEN!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev och få ett mail från mig varje söndag med resetips, matinspiration, recept och mycket annat. Du får även exklusiva erbjudanden och nyheter från Mitzie Mee Shop.

Jag spammar inte! Läs min integritetspolicy för mer info.

LÅT OSS HÅLLA KONTAKTEN!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev och få ett mail från mig varje söndag med resetips, matinspiration, recept och mycket annat. Du får även exklusiva erbjudanden och nyheter från Mitzie Mee Shop.

Jag spammar inte! Läs min integritetspolicy för mer info.

Mitzie Mee Shop