Saker att tänka på innan man skaffar hund

What to think about before getting a dog? Danish Swedish Farmdog

Min kompis AC älskar hundar, och hon har många års erfarenhet som hundägare samt med att ta hand om andra människors hundar. När hon var yngre jobbade hun som handler (en som tränar och visar hunden på utställning) i USA och hon har själv haft två champions (Best in Show-vinnare); en cockerspaniel och en korthårig vorsteh. Jag frågade AC vad man bör tänka på innan man skaffar hund, och här har ni hennes svar:

AC: En hund är inte bara en accessoar, som man kan slänga när man har tröttnat på den, eller den inte är trendig längre. Kom ihåg att hundar blir gamla (15 år eller mer är vanligt för småhundar), så även om en hund passar din livsstil nu, kanske det inte är fallet längre ut i framtiden. Planerar du att resa mycket? Kanske flytta till ett annat land? Få ett jobb som kräver att du tillbringar mycket tid hemifrån? Kommer du fortfarande att ha tid för en hund?

Har du tid med en hund?

Vissa raser har mycket energi och behöver vara ute och springa många timmar varje dag för att må bra, medan andra raser har det bra med en mindre aktiv livsstil. Gemensamt för alla hundar är att de behöver sällskap, och de blir ledsna när de lämnas ensamma. I Sverige finns lagar som reglerar hur länge man får lämna sin hund ensam, men även om du bor i ett land utan lagstiftning på området bör du inte skaffa hund, om den ska behöva vara ensam många timmar varje dag.

Har du råd med en hund?

Det finns många utgifter förbundna med att äga en hund. Man ska betala för vaccinationer, försäkringar och mat till hunden, och har man en långhårig hund, får man också räkna med utgifter till trimning. Om hunden blir sjuk ska den till veterinären, vilket kan bli mycket dyrt om man inte har försäkring.

Vilken hundras passar dig?

Labradoodles, cockapoodles och så kallade allergivänliga hundar har alla blivit mycket populära på senaste tiden, men ingen av dem är rashundar. Vissa tror att det går att välja de bästa egenskaperna från de två raserna man mixar, men så är inte fallet. Dessutom finns det inga som helst krav på hälsokontroll och inga avelsstandarder, så man har faktiskt ingen aning om vad man får.

Att hitta rätt hundras tar tid, men det är värt mödan. Det finns mycket information online om de olika raserna och vilka behov de har, men man kan också alltid ringa uppfödarna om man har frågor. Hur är din livsstil? Är du fysiskt aktiv eller en soffpotatis? Vissa hundrasar passar bättre med barn än andra, så om du har barn eller planerar att skaffa barn i framtiden är detta också något att tänka på.

Jag har sett folk som köper en långhårig hund utan att veta hur de ska göra med trimingen. Hundens päls hjälper den att reglera temperaturen, och pälsen är också vattenavvisande. Om man börjar klippa eller raka hunden utan att veta vad man gör, riskerar man att förstöra pälsens struktur så att det antingen är för kallt eller för varmt för hunden, vilket är synd.

De flesta uppfödare kräver ett personligt möte, innan de vill låta dig köpa en hund. Om de är osäkra, kommer de sannolikt att säga nej. Istället för att bara att försöka sig hos en annan uppfödare, bör du fundera på hur det kan vara, att de inte tyckte att du skulle passa som ägare. Kom ihåg att uppfödaren känner hunden och ser potentiella problem med dig som ägare, som du kanske inte är medveten om själv. Kanske den rasen inte är rätt för dig?

Varför ska man köpa en rashund?

Rashundar är dyra, men om man köper en renrasig hund från en godkänd uppfödare, är sannolikheten större att man får en frisk hund med ett gott temperament. Det finns olika typer av genetisk diagnostik och uppfödarna deltar alla i arbetet med att eliminera vissa ögonsjukdomar och andra sjukdomar med genetisk komponent. Uppfödarna ser också till att hälsotest och test av höfter och armbågar utförs. Dessutom måste uppfödarna följa riktlinjer från de nationella organisationerna för kennlar och uppfödare. Det finns också övergripande regler avseende inavel, samt hur många kullar en tik får ha per år, och övergripande djurskyddsstandarder. Om man köper en hund från en uppfödare som är medlem i den nationella kennelklubben, kan man vara säker på att hunden är etiskt uppfödd.

Vad är det bästa med att ha hund?

Villkorslös kärlek och en vän för livet:)


My friend AC

Min svenska kompis AC i Norge

Min kompis AC är från Sverige och vi träffades när vi pluggade på handelshögskolan i Göteborg. Genom åren har vi rest mycket tillsammans och vi har massor med roliga minnen från resor till Hong Kong, Bangkok, Seoul, Las Vegas och många andra ställen runt i världen. AC brukade bo i Oslo, men hon har nyligen flyttat till Farsund med sin pojkvän som är norsk.


LÅT OSS HÅLLA KONTAKTEN!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev och få ett mail från mig varje söndag med resetips, matinspiration, recept och mycket annat. Du får även exklusiva erbjudanden och nyheter från Mitzie Mee Shop.

Jag spammar inte! Läs min integritetspolicy för mer info.

LÅT OSS HÅLLA KONTAKTEN!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev och få ett mail från mig varje söndag med resetips, matinspiration, recept och mycket annat. Du får även exklusiva erbjudanden och nyheter från Mitzie Mee Shop.

Jag spammar inte! Läs min integritetspolicy för mer info.

Mitzie Mee Shop