Street food i Phnom Penh: Vaktelägg – Hårdkokta eller Balut

Street food i Phnom Penh: Vaktelägg - Hårdkokta eller Balut

Har du provat vaktelägg? De små fina ägg är en vanlig snack i Cambodia och finns i två varianter: hårdkokta och balut. Jag gillar båda sorterna och tänkte berätta lite om båda. Vem vet, kanske blir de din nya favoritsnack?

Det är enkelt att hitta vaktelägg i Phnom Penh längs gatorna och på stadens marknader. Säljarna bär ofta äggen i en stor korg, og äggen är ett snabbt och billigt mellanmål. Tio ägg kostar vanligtvis runt 3500 riels, vilket är lite mindre än 1$.

Hårdkokta vaktelägg är som miniatyr-versioner av vanliga hönsägg och har ett fläckigt, lite mjukt, brunt skal. Balut vaktelägg är däremot lite annorlunda … 🙂

Balutägg är nämligen befruktade vaktelägg som har ruvats i flera dagar, och resultatet är ett delvis utvecklat foster i ägget. Balutäggen kokas och äts direkt ur skalet, och även om tanken om att äta ett delvis utvecklat foster kanske inte är så lockande, så kan jag försäkra dig om, att det är en riktig delikatess här i Cambodia, och det smakar riktigt gott. Konsistensen är mjuk och krämig, och smaken är som ett vanligt ägg, fast med lite kycklingsmak på toppen. Balutägg smakar bäst när de doppas i en blandning av peppar och salt och ringlas med lite limejuice.

Oavsett om du föredrar hårdkokta vaktelägg eller balut så är båda sorterna riktigt goda och definitivt något du bör prova om du vill smaka på något unikt och traditionellt under ditt besök i Cambodia.

Mitzie Mee Shop - Koreansk hudvård

Koreansk Hudvård

Jag har alltid varit intresserad av makeup och hudvård, och eftersom jag ofta besöker Korea blev jag tidigt medveten om K-Beauty. Sydkorea har satsat mycket på forskning och man har generellt sett varit duktig på att stödja de koreanska beauty brands. Idag ligger landet därför helt i framkant, när det gäller hudvård och skönhetsprodukter.

Här på Mitzie Mee Shop hittar ni ett noga utvalt sortiment av produkter. Som utbildad läkare har jag goda förutsättningar för att kunna utvärdera olika ingredienser och deras effekter, och jag rekommenderar endast produkter som jag själv har testat och tycker om.

Har du frågor om produkter eller ingredienser? Skicka ett mail till mig på: beauty@mitziemee.se

Är du intresserad av Sydkorea? Då hittar du min blogg om Sydkorea här >>

Mitzie Mee Shop - Koreansk Hudvård