Batik/tie-dye – Mina Stylingknep

Batik/tie-dye - stylingknep

 

Våren är här, och det är dags att säga adjö till de tunga vinterkläderna och ta tillbaka färgerna till garderoben. Tie-dye-sjalar är ett riktigt bra sätt att introducera lite färg till din outfit, men många tycker att det kan vara svårt att styla de sprakande färgerna, så jag tänkte att jag skulle skriva en liten guide till, hur man kan bära tie-dye, utan att det blir för mycket. Tie-dye kallas ofta batik på svenska, men det är faktiskt två olika färgningstekniker. För att minska förvirringen kommer jag dock att kalla tie-dye för batik i detta inlägg, eftersom det, trots att det faktiskt är fel benämning, är det namn vi känner bäst i Sverige. I texten nedanför kommer jag att dela med mig av mina tips för hur man kan styla batik och göra det till en naturlig del av en outfit, som bara sprudlar av vår.

 

Keep it simple

De vilda batikmönstren kan lätt ge lite för mycket gammal-hippie-känsla, och personligen föredrar jag att bära batik som accessoarer, i form av sjalar eller väskor, snarare än en hel batikfärgad outfit. För att undvika att det blir för mycket kan du med fördel kombinera till exempel en batikfärgad sjal med mer neutrala, enfärgade kläder. Välj till exempel en vit, beige eller ljusgrå topp tillsammans med den regnbågsfärgade sjalen för att skapa en balanserad look. Denim och batik passar också bra ihop, särskilt om du siktar på en mer avslappnad stil.

 

Lek med tyget

När du blandar olika tyger skapar du ett mer intressant visuellt uttryck och ger djup åt din outfit. Kombinera till exempel din pastellfärgade batiksjal med en grovstickad tröja, en delikat spetstopp eller en denimjacka för en stilig och unik look. Du kan också experimentera med lager-på-lager av olika material och mönster.

 

Batik som statement-accessoar

Pastellfärgade batiksjalar är fantastiska som statement-accessoarer, eftersom de vackra, färgglada mönstren kommer att dra massor av uppmärksamhet. Bär din sjal draperad runt halsen, eller använd den som hårband, eller som bälte. Möjligheterna är många, och det är kul att experimentera med olika stilar.

 

Klä upp eller klä ner

Batik är inte bara för vardagsbruk, utan kan också stylas för mer formella evenemang. En batiksjal i siden kan till exempel se super elegant ut med en enfärgad klänning och diskreta smycken. För mer avslappnade tillfällen är en bomullsbatiksjal tillsammans med ett par jeans och en t-shirt alltid snyggt.

 

Shoppa Batik/tie-dye

  •   Även om jag använder min MacBook väldigt mycket, är en bra gammaldags anteckningsbok fortfarande ett viktigt verktyg för mig när det gäller att organisera mina tankar och snabbt skriva …

  •  Jag hittade de vackra fjärilsörhängena i en liten butik på en marknad i Bangkok, och jag föll direkt för de vackra färgerna och de fina detaljerna. Örhängena är handgjorda och …

  • Om Ketut Riyanti

    by Sanne - Mitzie Mee

      Ketut Riyanti är en kvinnlig skräddare i Ubud. Hon designar själv kläderna hon syr, och hennes unika designs och skickliga hantverk är något man när man går in i hennes …

Mitzie Mee Shop - Koreansk hudvård

Koreansk Hudvård

Jag har alltid varit intresserad av makeup och hudvård, och eftersom jag ofta besöker Korea blev jag tidigt medveten om K-Beauty. Sydkorea har satsat mycket på forskning och man har generellt sett varit duktig på att stödja de koreanska beauty brands. Idag ligger landet därför helt i framkant, när det gäller hudvård och skönhetsprodukter.

Här på Mitzie Mee Shop hittar ni ett noga utvalt sortiment av produkter. Som utbildad läkare har jag goda förutsättningar för att kunna utvärdera olika ingredienser och deras effekter, och jag rekommenderar endast produkter som jag själv har testat och tycker om.

Har du frågor om produkter eller ingredienser? Skicka ett mail till mig på: beauty@mitziemee.se

Är du intresserad av Sydkorea? Då hittar du min blogg om Sydkorea här >>

Mitzie Mee Shop - Koreansk Hudvård