Om Angkor Bullet Jewellery i Phnom Penh

Angkor Bullet Jewellery, Fair Fashion smykker fra Cambodia

Angkor Bullet Jewellery är ett socialt företag grundat av Chantha Thoenun. Chanthas mamma dog när han var fyra år gammal och hans pappa dödades av Röda Khmererna när han var åtta, varpå Chantha flyttade in hos sina morföräldrar.

Vid 12 års ålder påbörjade Chantha en utbildning som smyckessmed i Pusat-provinsen med stöd från en lokal NGO. Efter att ha slutfört sin utbildning arbetade Chantha i över 10 år för en NGO med smyckedesign och smyckestillverkning tills han i 2011 startade sitt eget företag, Angkor Bullet Jewellery, tillsammans med sin fru Thearny Kol. Angkor Bullet Jewellery arbetar med ett team av smyckessmeder, och tillsammans omvandlar de gamla patronhylsor från Röda Khmerernas tid till vackra smycken.

Chantha berättar sin historia för mig utan minsta bitterhet i rösten. De stal hans familj och hans barndom, men istället för att låta hat och anklagelser fylla sinnet har Chantha valt att fokusera på vad som kan göras för att förhindra att historien upprepas, och hans hopp är att smyckena från Angkor Bullet Jewellery kan påminna oss om, att vi inte får låta något så fruktansvärt hända igen.

Angkor Bullet Jewellery anställer främst människor från provinsen utan utbildning. Det är människor som annars skulle ha svårt att hitta jobb, men hos Angkor Bullet Jewellery lär de sig att tillverka smycken och får en rättvis lön för sitt arbete. Möjligheten att arbeta hemifrån gör att ensamstående mammor och hemmafruar också kan sysselsättas. I videon nedan besöker jag Chantha i smyckesverkstaden och han berättar för mig om sitt liv och händelserna som ledde till att han bestämde sig för att starta Angkor Bullet Jewellery.

  •   Även om jag använder min MacBook väldigt mycket, är en bra gammaldags anteckningsbok fortfarande ett viktigt verktyg för mig när det gäller att organisera mina tankar och snabbt skriva …

  •   Våren är här, och det är dags att säga adjö till de tunga vinterkläderna och ta tillbaka färgerna till garderoben. Tie-dye-sjalar är ett riktigt bra sätt att introducera lite …

  •  Jag hittade de vackra fjärilsörhängena i en liten butik på en marknad i Bangkok, och jag föll direkt för de vackra färgerna och de fina detaljerna. Örhängena är handgjorda och …

  • Om Ketut Riyanti

    by Sanne - Mitzie Mee

      Ketut Riyanti är en kvinnlig skräddare i Ubud. Hon designar själv kläderna hon syr, och hennes unika designs och skickliga hantverk är något man när man går in i hennes …

Mitzie Mee Shop - Koreansk hudvård

Koreansk Hudvård

Jag har alltid varit intresserad av makeup och hudvård, och eftersom jag ofta besöker Korea blev jag tidigt medveten om K-Beauty. Sydkorea har satsat mycket på forskning och man har generellt sett varit duktig på att stödja de koreanska beauty brands. Idag ligger landet därför helt i framkant, när det gäller hudvård och skönhetsprodukter.

Här på Mitzie Mee Shop hittar ni ett noga utvalt sortiment av produkter. Som utbildad läkare har jag goda förutsättningar för att kunna utvärdera olika ingredienser och deras effekter, och jag rekommenderar endast produkter som jag själv har testat och tycker om.

Har du frågor om produkter eller ingredienser? Skicka ett mail till mig på: beauty@mitziemee.se

Är du intresserad av Sydkorea? Då hittar du min blogg om Sydkorea här >>

Mitzie Mee Shop - Koreansk Hudvård