Fri frakt i Sverige vid köp för minst 700kr. Annars kostar frakt 75kr.

Skötselråd – Så tar du hand om din sidenscarf

Skötselråd - Så tar du hand om din sidenscarf

Sidenscarfar är lyxiga men ömtåliga accessoarer, men med rätt skötsel håller de sig underbart vackra år efter år. Dessutom är sidenscarfar bland de få accessoarer, som aldrig går ur mode, så om du tar väl hand om din scarf kan den hålla livet ut. Här är min guide till hur du tar bäst hand om din sidenscarf:

Hur rengör man en sidenscarf?

Siden är ett ömtåligt material och kan lätt skadas av starka kemikalier och tvättmedel, som inte är avsedda för siden. Det bästa sättet att rengöra din sidenscarf är att handtvätta i kallt vatten med ett milt, enzymfritt siden-tvättmedel. Vissa avancerade tvättmaskiner har också program speciellt framtagna för att ta hand om silke och andra ömtåliga plagg, och personligen skulle jag inte tveka tvätta sidenscarfar i en bra tvättmaskin, men det beror såklart på hur mycket du litar på din tvättmaskin. Undvik att använda blekmedel eller sköljmedel, eftersom de kan skada silkesfibrerna. När du tvättar siden ska du också vara medveten om att färgerna kan färga av sig eller blekna, om scarfen har färgats med naturfärger. Du kan använda color catch-servetter för att fånga upp färg i tvättvattnet och motverka att de olika färgerna färgar av sig, men det bästa rådet jag kan ge är att tvätta din scarf så sällan som möjligt. Du kan också få din sidenscarf kemtvättad, men kom ihåg att informera kemtvätten om att scarfen är gjort av siden.

Om du väljer att tvätta din sidenscarf hemma, kom ihåg att aldrig torka scarfen i torktumlaren, eftersom värmen kan krympa och skada silkesfibrerna. Lägg istället scarfen platt på en ren handduk och rulla ihop den försiktigt för att ta bort överflödigt vatten. Lägg sedan scarfen platt för att torka på en annan torr handduk borta från direkt solljus.

Kan man stryka en sidenscarf?

Det går bra att stryka din sidenscarf, men se till att strykjärnet är inställt på låg värme och använd en pressduk för att skydda tyget. Stryk aldrig direkt på siden, eftersom det kan bränna och skada tyget. Jag föredrar själv att använda en steamer för att fräscha upp mina sidenscarfar. Ångan tar bort veck och rynkor samt odör utan att sidentyget utsätts för direkt, extrem värme, om du har passande avstånd mellan steamern och scarfen.

Hur förvarar man en sidenscarf?

När den inte används, bör scarfen förvaras på en sval, torr plats borta från direkt solljus. Undvik att hänga upp scarfen, eftersom detta kan sträcka ut silkesfibrerna. Vik istället scarfen försiktigt ihop och förvara den i en platt, vadderad påse eller låda för att förhindra rynkor och veck, och för att skydda scarfen från solljus som kan få färgerna att blekna.

Shoppa handfärgade, handvävda fair fashion sidenscarfar i Mitzie Mee Shop >>