Skötselråd – Så tar du hand om din sidenscarf

Skötselråd - Så tar du hand om din sidenscarf

Sidenscarfar är lyxiga men ömtåliga accessoarer, men med rätt skötsel håller de sig underbart vackra år efter år. Dessutom är sidenscarfar bland de få accessoarer, som aldrig går ur mode, så om du tar väl hand om din scarf kan den hålla livet ut. Här är min guide till hur du tar bäst hand om din sidenscarf:

Hur rengör man en sidenscarf?

Siden är ett ömtåligt material och kan lätt skadas av starka kemikalier och tvättmedel, som inte är avsedda för siden. Det bästa sättet att rengöra din sidenscarf är att handtvätta i kallt vatten med ett milt, enzymfritt siden-tvättmedel. Vissa avancerade tvättmaskiner har också program speciellt framtagna för att ta hand om silke och andra ömtåliga plagg, och personligen skulle jag inte tveka tvätta sidenscarfar i en bra tvättmaskin, men det beror såklart på hur mycket du litar på din tvättmaskin. Undvik att använda blekmedel eller sköljmedel, eftersom de kan skada silkesfibrerna. När du tvättar siden ska du också vara medveten om att färgerna kan färga av sig eller blekna, om scarfen har färgats med naturfärger. Du kan använda color catch-servetter för att fånga upp färg i tvättvattnet och motverka att de olika färgerna färgar av sig, men det bästa rådet jag kan ge är att tvätta din scarf så sällan som möjligt. Du kan också få din sidenscarf kemtvättad, men kom ihåg att informera kemtvätten om att scarfen är gjort av siden.

Om du väljer att tvätta din sidenscarf hemma, kom ihåg att aldrig torka scarfen i torktumlaren, eftersom värmen kan krympa och skada silkesfibrerna. Lägg istället scarfen platt på en ren handduk och rulla ihop den försiktigt för att ta bort överflödigt vatten. Lägg sedan scarfen platt för att torka på en annan torr handduk borta från direkt solljus.

Kan man stryka en sidenscarf?

Det går bra att stryka din sidenscarf, men se till att strykjärnet är inställt på låg värme och använd en pressduk för att skydda tyget. Stryk aldrig direkt på siden, eftersom det kan bränna och skada tyget. Jag föredrar själv att använda en steamer för att fräscha upp mina sidenscarfar. Ångan tar bort veck och rynkor samt odör utan att sidentyget utsätts för direkt, extrem värme, om du har passande avstånd mellan steamern och scarfen.

Hur förvarar man en sidenscarf?

När den inte används, bör scarfen förvaras på en sval, torr plats borta från direkt solljus. Undvik att hänga upp scarfen, eftersom detta kan sträcka ut silkesfibrerna. Vik istället scarfen försiktigt ihop och förvara den i en platt, vadderad påse eller låda för att förhindra rynkor och veck, och för att skydda scarfen från solljus som kan få färgerna att blekna.

Shoppa handfärgade, handvävda fair fashion sidenscarfar i Mitzie Mee Shop >>

  •   Även om jag använder min MacBook väldigt mycket, är en bra gammaldags anteckningsbok fortfarande ett viktigt verktyg för mig när det gäller att organisera mina tankar och snabbt skriva …

  •   Våren är här, och det är dags att säga adjö till de tunga vinterkläderna och ta tillbaka färgerna till garderoben. Tie-dye-sjalar är ett riktigt bra sätt att introducera lite …

  •  Jag hittade de vackra fjärilsörhängena i en liten butik på en marknad i Bangkok, och jag föll direkt för de vackra färgerna och de fina detaljerna. Örhängena är handgjorda och …

  • Om Ketut Riyanti

    by Sanne - Mitzie Mee

      Ketut Riyanti är en kvinnlig skräddare i Ubud. Hon designar själv kläderna hon syr, och hennes unika designs och skickliga hantverk är något man när man går in i hennes …

Mitzie Mee Shop - Koreansk hudvård

Koreansk Hudvård

Jag har alltid varit intresserad av makeup och hudvård, och eftersom jag ofta besöker Korea blev jag tidigt medveten om K-Beauty. Sydkorea har satsat mycket på forskning och man har generellt sett varit duktig på att stödja de koreanska beauty brands. Idag ligger landet därför helt i framkant, när det gäller hudvård och skönhetsprodukter.

Här på Mitzie Mee Shop hittar ni ett noga utvalt sortiment av produkter. Som utbildad läkare har jag goda förutsättningar för att kunna utvärdera olika ingredienser och deras effekter, och jag rekommenderar endast produkter som jag själv har testat och tycker om.

Har du frågor om produkter eller ingredienser? Skicka ett mail till mig på: beauty@mitziemee.se

Är du intresserad av Sydkorea? Då hittar du min blogg om Sydkorea här >>

Mitzie Mee Shop - Koreansk Hudvård