Hudvård och makeup i Japan – Riekos skönhetsrutin

Hudvård och makeup i Japan - Riekos skönhetsrutin

Medan K-Beauty (koreanska skönhetsprodukter) går viralt i hela världen, lever J-Beauty (japanska skönhetsprodukter) en något mer anonym tillvaro med en lojal fanbas på den kräsna japanska hemmamarknad. K-Beauty är känt för att fånga de allra senaste, vildaste trenderna bland den yngre generationen, medan J-Beauty har gjort sig kända för hög kvalitet och diskret lyx riktad till kvinnor i 30- och 40-årsåldern.

Om du har varit i Japan vet du redan att japanska skönhetsprodukter är supereffektiva, och även om du inte har varit i Japan, har du säkert hört talas om Shiseido, som är ett av de största japanska skönhetsmärkena internationellt. Utanför Japan är Shiseido förmodligen mest känt för sina dyrare anti-age-serier som SKII (nu vet jag vad jag önskar mig i julklapp!), Men i Japan hittar du Shiseido-produkter för alla hudtyper och i alla prisklasser. Jag har länge velat veta mer om japansk hudvård och japanska skönhetsprodukter, så jag tänkte att ett bra ställe att börja var att be min japanska vän Rieko berätta om hennes skönhetsrutiner:

Hudvård och makeup i Japan - Riekos skönhetsrutin

Hudvård

Jag rengör min hud varje morgon och varje kväll. Om jag har sminkat mig använder jag FANCL Mild Cleansing Oil (5) för att ta bort smink innan jag applicerar ansiktstvätt. På morgonen använder jag Mediplus C Wash Powder (2). Det är ett pulver, som man blandar med vatten till ett lödder, som man sedan tvättar ansiktet med. Ibland använder jag även DHC Mineral Face Wash (4) som är en present från min svärmor. Det var faktiskt en present till Saki (min dotter på 4) men hon är för liten för att använda ansiktstvätt. Jag tyckte det var synd att låta ansiktstvätten gå till spillo och produkten är även avsett för vuxna så jag använder det då och då.

När jag gick till parkeringsgaraget efter att ha sett min vän Takako Nojiri spela i Ginza, fick jag en gratis tub Amino Acid Face Washing Cream från Hanajirushi (3) av personalen utanför en skönhetsbutik som precist hade öppnat. Jag har fortfarande något kvar i tuben, som jag använder ibland.

Efter att ha rengjort huden använder jag en lotion från INUP EX (8), som jag fått av min mamma. Det är min favoritprodukt just nu. På kvällen använder jag även Shiseido Elixir Lifting Moisture Lotion II (7) och Advanced Night Repair Eye från Estée Lauder (9, bilden nedan), och då och då använder jag även anti-aging face treatment från Electore (1). Efter att ha applicerat lotion i ansiktet applicerar jag whitening liquid från Haku (6) (en serie från Shiseido), vilket ska vara bra för att sudda ut pigmentfläckar, men det fungerar inte alls för min hud så jag är ärligt talat lite besviken på produkten.

Hudvård och makeup i Japan - Riekos skönhetsrutin

Makeup

Jag tror att de flesta kvinnor i Japan sminkar sig varje dag, och vissa arbetsgivare kräver till och med att kvinnlig personal har på sig makeup. Själv sminkar jag mig alltid när jag går utanför hemmet, även om jag bara ska till snabbköpet eller följa Saki till dagis, och också när jag går på danslektioner 🙂 Det är bara när jag är hemma hela dagen och inte har några möten ute på stan som jag inte har på mig makeup.

När jag var yngre älskade jag starka färger, men nu när jag är äldre föredrar jag en mer neutral skala. Innan jag lägger smink använder jag alltid solkräm. Leisure UV Cut (6) var en present från min mamma och det är en riktigt bra solkräm som ger högt skydd till huden. Min mamma brukar ha ett helt lager solkräm hemma, så nästa gång jag träffar henne ska jag fråga henne om hon har mer kvar av den här.

Jag använder en concealerstick, Integrate Gracy, från Shiseido (2) för att täcka mörka fläckar. Den är inte särskilt dyr och det är en riktigt bra concealer, så jag köper ofta flera åt gången och ger dem i present till mina vänner.

Just nu använder jag en foundation från Estée Lauder (10). Det var en vän som rekommenderade mig att köpa den, men jag gillar den inte, och jag tycker inte att den täcker tillräckligt. Jag har även provat den flytande foundation Macchia Labels Clear Esthe Veil (7) men jag tycker inte att den är särskilt bra heller så jag letar efter en ny foundation. Några tips?

Min ögonskugga är från en palett från Maquillage Shiseido (1), och min ögonbrynspenna är Excel Powder and Pencil (5), som egentligen är en 2-i-1 ögonbrynspenna och ögonbrynspuder. Det är en riktigt bra ögonbrynspenna som är väldigt populär i Japan.

Det läppstift jag använder mest just nu är från Revlon (4), och det är en present från en vän. Jag blandar läppstiftet med ett läppglans, som har en lätt gulaktig ton (3), så jag får precis den färg och lätt glänsande konsistens, som jag vill ha.

Mitt bästa skönhetstips

De senaste månaderna har jag använt vanligt vitt socker blandat med vatten som face scrub och det gör min hud mycket mjuk.


Min japanska kompis Rieko

Min Kompis Rieko frå Japan

Jag träffade Rieko när jag gjorde ett internship på ett danskt företag i Hamamatsu i Japan. Rieko pratar riktigt bra engelska så hon fick till uppgift att ta hand om mig i början, vi klickade med en gång. Rieko tog mig med på onsen spa och till aerobics (med en mycket entusiastisk instruktör), och jag fick också följa med henne på kalligrafilektioner. Efter min praktik fortsatte vi att hålla kontakten och för några år sedan var Rieko på besök i Dubai. Idag bor Rieko med sin man i Yokohama, och de har den sötaste lilla dottern Saki, som överraskade mig med födelsedagssång på Line när jag fyllde år förra året. Så söt! När Rieko var yngre jobbade hon i Tokyo så hon känner staden riktigt bra, och när jag är i Tokyo försöker vi alltid att ses.
Rieko har även en blogg (på japanska) som ni kan läsa här.


  •   Även om jag använder min MacBook väldigt mycket, är en bra gammaldags anteckningsbok fortfarande ett viktigt verktyg för mig när det gäller att organisera mina tankar och snabbt skriva …

  •   Våren är här, och det är dags att säga adjö till de tunga vinterkläderna och ta tillbaka färgerna till garderoben. Tie-dye-sjalar är ett riktigt bra sätt att introducera lite …

  •  Jag hittade de vackra fjärilsörhängena i en liten butik på en marknad i Bangkok, och jag föll direkt för de vackra färgerna och de fina detaljerna. Örhängena är handgjorda och …

  • Om Ketut Riyanti

    by Sanne - Mitzie Mee

      Ketut Riyanti är en kvinnlig skräddare i Ubud. Hon designar själv kläderna hon syr, och hennes unika designs och skickliga hantverk är något man när man går in i hennes …

Mitzie Mee Shop - Koreansk hudvård

Koreansk Hudvård

Jag har alltid varit intresserad av makeup och hudvård, och eftersom jag ofta besöker Korea blev jag tidigt medveten om K-Beauty. Sydkorea har satsat mycket på forskning och man har generellt sett varit duktig på att stödja de koreanska beauty brands. Idag ligger landet därför helt i framkant, när det gäller hudvård och skönhetsprodukter.

Här på Mitzie Mee Shop hittar ni ett noga utvalt sortiment av produkter. Som utbildad läkare har jag goda förutsättningar för att kunna utvärdera olika ingredienser och deras effekter, och jag rekommenderar endast produkter som jag själv har testat och tycker om.

Har du frågor om produkter eller ingredienser? Skicka ett mail till mig på: beauty@mitziemee.se

Är du intresserad av Sydkorea? Då hittar du min blogg om Sydkorea här >>

Mitzie Mee Shop - Koreansk Hudvård