Några av de bästa cookies i New York hittar man hos Levain, och om du inte har provat deras berömda Chocolate Chip Walnut Cookies, måste du lova mig att sätta Levain längst upp på din lista nästa gång du besöker New York. Hos Levain bakar man kontinuerligt under dagen, så när du kliver in i en av Levains butiker möts du av den härligaste doften av nybakade cookies.
Levain började i mitten av 90-talet som en liten shop på Upper West Side, grundad av två vänner, Pam Weekes och Connie McDonald, som båda är tävlingssimmare och triatleter. En dag, när de tränade hårt inför en triathlon, sökte Pam och Connie efter en energikick som var både god och näringsrik och fick då idén att skapa den ultimata chocolate chip walnut cookie.
Vad är det som gör Chocolate Chip Walnut-kakor från Levain så speciella?
Medan de flesta cookies i New York (åtminstone till nyligen, där alla började kopiera Levain) är stora och ganska platta, är Levains cookies lite mindre och tjocka. De ser nästan ut som choklad-scones, men de är krispiga på utsidan och sega och lite chewy inuti, precis som en cookie ska vara.
På Levain är alla cookies handgjorda och det läggs massor av själ i processen, så varje cookie är helt perfekt. Den ursprungliga Chocolate Chip Walnut-kakan är den alla beställer, och det är svårt att hitta en anledning att inte göra det. Den är inte för söt, och kombinationen av intensiv, mörk choklad och valnötter i en och samma bit är alldeles underbar.
Det finns också flera andra lockande smakvarianter hos Levain, och deras cookies är ganska mättande, så det är svårt att äta mer än en i taget. Min vanliga strategi är därför att beställa en av de andra smakvarianterna som jag är nyfiken på för omedelbar konsumtion, och en av deras signatur Chocolate Chip Walnut-kakor att ta med hem.
Bilderna i detta inlägg är från filialen på Upper East Side, men det finns flera andra filialer runtom i staden.
Levain, 1484 3rd Ave, New York