Häromdagen kom jag att tänka på, när det egentligen var, att vi började dricka fläderblomssaft i Danmark. Jag minns inte saften från min barndom (i stället har jag ett mycket tydligt mycket tydligt minne av fläderBÄRsaft som jag tyckte var något av det värsta som fanns. Idag hittar man flädersaft överallt, och skulle jag beskriva smaken av dansk sommar, skulle det utan tvekan vara med en touch av fläder.
Jag brukar inte laga saft och sylt, men min mamma är lyckligtvis, och det är underbart när du kan värma lite juice som smakar på sommar och bra väder, på en kall höstdag.
Min mamma brukar använda Atamon som konserveringsmedel, men det har varit en viss debatt (särskilt i USA) om huruvida användningen av Atamon (och den aktiva substansen natriumbensoat) är hälsoskadligt. Jag har därför utelämnat Atamon från receptet, men om ni vill ha saft som kan sparas ett år ska ni ha i konserveringsmedel.
Här är receptet:
Min mammas flädersaftrecept (2 flaskor):
750 g socker
1 liter vatten
Fläderblommor (ta bort de tjockaste stjälkarna så gott det går)
Saft från 3 citroner
Frukt och bär efter eget val. Förslag: Rabarber, citron, apelsin, röda vinbär.
Koka upp sockret och vattnet tills sockret är helt upplöst.
Häll blandningen i en stor skål.
Lägg i fläderblommor, bär och frukt.
Täck skålen och sätt den i kylen i 3 dagar. Rör om ibland.
Häll blandningen genom en sil eller ett tygstycke.
Häll saften på flaskor.
Drick inom en vecka om du inte har tillsatt Atamon eller annat konserveringsmedel.