Mina föräldrars granne Katte gör riktigt goda brända mandlar. Mandlarna blir fina och blanka och det är omöjligt att sluta äta dem, när man väl börjat. De är jättegoda som julgodis och som Katte säger i videon nedan, är de också bra som present, om man häller upp dem i ett fint glas och knyter en rosett. I Danmark äter vi främst brända mandlar som julgodis, men de är också bra att ha i en sallad eller en dessert, när man behöver lite sött och crunchigt.
Mitzie Mee – Sanne: I Danmark är det vanligt att börja med att gnugga mandlarna i kökspapper. Det är inget jag har sett i recept från andra länder, men frågar man runt bland den äldre generationen i Danmark får man snabbt reda på, att det visst är så man gör, när man lagar brända mandlar. Det antas att allt gnuggande tar bort damm och partiklar, så att sockret fastnar bättre.
Recept och anteckningar: Mina föräldrars granne Katte
Jag utbildade mig till smörgåsmakare i 1977, och jag jobbade också ett halvår på ett bageri efter jag var klar med min utbildning. Sedan blev det Ågård Efterskole, där jag var ansvarig för köket i 34 år. Jag har jobbat med ungdomar i alla år, inte i direktundervisning, men de hade pass i köket en vecka i taget, ungefär 6 timmar om dagen. De lärde sig många praktiska saker, och även att laga middag själva. Jag hade några fantastiska år på Ågård, men njuter nu av att vara pensionär och koncentrera mig på att laga mat till min man och min familj.
Det bästa är att laga brända mandlar i en stor gryta avsedd för stekning. Du kan också laga mandlarna i en stekpanna, men då måste du vara mer försiktig, när du rör om i mandlarna.
Det finns två steg i processen: Först avdunstar vattnet och mandlarna täcks med ett torrt, matt och pulveraktigt sockerlager. När man fortsätter värma upp mandlarna, blir sockret fint glansigt och transparent.
Du måste komma ihåg att röra om hela tiden, så att mandlarna inte bränns.
Var försiktig, så att du inte bränner dig på det varma, smälta florsockret. Vänta med att röra mandlarna tills efter att de har fått svalna.
Kom ihåg att slå på köksfläkten, så att brandlarmet inte sätter igång:)