Recept: Danska Fastelavnsboller

Recept: Danska Fastelavnsboller

I Danmark firades Fastelavn traditionellt för att markera början på fastan, likt Fettisdagen i Sverige. I dag har de flesta nog glömd de mer religiösa aspekter vid firandet, och Fastelavn är numera primärt en fest för barn, som klär ut sig, slår på tunnan och går och “rasler” (en sorts trick-or-treat). Fastelavnsboller är också en viktig del av fastelavnsfirandet, och motsvarar semlor i Sverige.

Till skillnad från semlan kan fastelavnsbollen nu för tiden dock se ut lite hur som helst, och ha alla möjliga sorters fyllning, men min mamma har ett gammalt recept, som hon har använt så länge hon kan minnas. Först trodde vi därför att receptet var från min mormor, men vid närmare analys av handstilen, kom vi fram till, att det inte var min mormors handstil, utan troligen en av min mammas tidigare kollegor, från dagiset, där min mamma jobbade precis efter hon var klar som förskollärare. Et bra recept, om ni vill baka old-school fastelavnsboller, som de såg ut för ungefär 50 år sedan.

Recept och noter från min mamma, aka Mummi P

På originalreceptet står det, att receptet är för 30 Fastelavnsboller, men om du gör 30 bullar, blir de väldigt små, så jag föreslår att du gör 14-18 bullar. Jag brukar också lägga till en tesked kardemumma när jag gör Fastelavnsboller, vilket ger en bra smak, om du gillar smaken av kardemumma.

Margarin: Angående margarin, så använder många människor i Danmark numera flytande margarin för att baka, men jag är inte säker på huruvida det finns i Sverige. Originalreceptet är med vanlig margarin men du kan såklart också använda smör.

Vanilj: Om du inte har en vaniljstång hemma, går det bra att använda vanillinsocker eller vaniljsocker.

Jäst: Har du inte färsk jäst hemma kan du också använda torrjäst. Observera dock att torrjäst aktiveras vid högre temperatur än färsk jäst, så följ instruktionerna på förpackningen.

Glasyr: Det är bästa att låta bullarna svalna lite, innan du lägger på glasyren. Om bullarna är för varma kommer glasyren att smälta och rinna av.

Recept: Danska Fastelavnsboller

Recipe by Mitzie Mee – Sanne
Course: Bakning
Antal

14-18

bullar

Till skillnad från semlan kan fastelavnsbollen nu för tiden se ut lite hur som helst och ha alla möjliga sorters fyllning, men min mamma har ett gammalt recept, som hon har använt så länge hon kan minnas. Et bra recept, om ni vill baka old-school fastelavnsboller, som de såg ut för ungefär 50 år sedan.

Ingredienser

  • Bullar
  • 75 g jäst

  • 2 dl mjölk

  • 2 ägg

  • 1 tsk salt

  • 50 g socker

  • 200 g smör eller margarin (eller flytande margarin)

  • 500 g vetemjöl

  • Vaniljkräm
  • 2 ägg

  • 2 msk socker

  • 4 msk vetemjöl eller 3 msk Maizena

  • 5 dl mjölk

  • 1 stång vanilj (eller 2 tsk vaniljsocker eller vanillinsocker)

  • Glasyr
  • 2 dl florsocker

  • 3 msk kakaopulver

  • 2-3 msk kokande vatten

Så här gör du:

  • Bullar
  • Smält smöret på låg värme. Tillsätt mjölken och värm upp till ljummet. Om du använder flytande margarin, värmer du bara mjölken och tillsätter margarinet senare.
  • Smula jästen i en stor skål och häll i den ljummiga mjölken och smöret. Rör om tills jästen är helt upplöst.
  • Tillsätt socker, salt och ägg och rör om ordentligt. Om du använder flytande margarin, kan du tillsätta det nu.
  • Tillsätt mjölet och knåda degen i 5-10 minuter tills den är slät och elastisk. Täck skålen med en ren kökshandduk och låt degen jäsa på en varm plats i 30 minuter.
  • Vaniljkräm
  • Skrapa ur fröna ur vaniljstången.
  • Blanda i lite socker så att vaniljfröna inte klumpar ihop sig.
  • Vispa ägg, socker och vanilj i en kastrull. Tillsätt mjöl genom en sil och vispa tills smeten är slät.
  • Häll i mjölken och tillsätt den tomma vaniljstången. Värm krämen under konstant vispning. När krämen tjocknar, ta bort den från värmen och ställ åt sidan för att svalna.
  • Glasyr
  • Blanda florsocker och kakao i ett stort glas eller en kopp.
  • Tillsätt kokhett vatten och rör om tills glasyren är slät och glansig. Glasyren ska vara ganska tjock så att den fastnar på bullarna. Om glasyren är för rinnig, tillsätt mer florsocker.
  • De sista stegen
  • Sätt ugnen på 220°C (200°C för varmluft) och klä två bakplåtar med bakpapper.
  • Knåda degen kort och dela den sedan i 14-18 bitar. Platta ut varje bit och lägg 1-2 matskedar vaniljkräm på varje bit deg. Vik degen om krämen och stäng ordentligt, genom att trycka ihop kanterna.
  • Placera bullarna på bakplåtarna med de ihoptryckta kanterna neråt, så att vaniljkrämen inte rinner ut. Lämna gott om utrymme mellan varje bulle.
  • Baka bullarna i den uppvärmda ugnen i 15-17 minuter, tills de är gyllenbruna. Låt bullarna svalna på ett galler innan du lägger 2-3 teskedar glasyr på varje bulle. Nu är dina Fastelavnsboller klara.

Receptvideo

[mailpoet_form id="4"]
[mailpoet_form id="3"]

Recept

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mitzie Mee Shop

No product found