Cambodia Recept: Sprödstekt fisk med ingefära och fermenterade sojabönor (Trey Chien Chuon)

Cambodia Recept: Sprödstekt fisk med ingefär och fermenterade sojabönor (Trey Chien Chuon)

Sprödstekt fisk med ingefär och fermenterade sojabönor (Trey Chien Chuon) är en traditionell rätt från Cambodia. De fermenterade sojabönorna ger en aromatisk, salt smak som passar bra tillsammans med den friska kick som den frasiga ingefäran ger. Det borde gå att hitta de flesta av ingredienserna i din lokala livsmedelsaffär, men de fermenterade sojabönorna och tempuramjöl, får du kanske försöka hitta i en asiatisk mataffär eller online.

Fisken som Linda använder i videon är en vit sötvattensfisk, som hon skär i mindre bitar och steker tills bitarna är spröda och gyllene. Rätten serveras vanligtvis som en del av en måltid tillsammans med en soppa som t.ex. Ngam Ngov (soppa med syrlig lime), ris och en sås med vitlök och chili.

Recept och noter: Linda Meas, Meas Family Homestay

Linda Meas driver Meas Family Homestay samt de sociala verksamheterna Weavers Project och Taeko i Takeo, Cambodia.

Ingefära: Om du inte har ett juliennejärn eller julienneskalare, kan du skära ingefäran i små strimlor med en vanlig kökskniv.

Fisk: I videon tillagar Linda en lokalt fångad sötvattensfisk, men du kan använda de flesta sorters vitfisk. Om du använder en mindre fisk kan du steka den hel, men om det är en större fisk, som den i videon, ska den skäras i mindre bitar. Jag panerar fisken i lite tempuramjöl, men det ska vara mycket lite och helst inte gå att smaka. Mjölet tillsätts bara för att undvika att fisken fastnar på stekpannan, samt att fiskbitarna inte smulor och går sönder.

Fermenterade sojabönor: Det borde gå att hitta fermenterade sojabönor i asiatiska livsmedelsaffärer eller online. Jag använder märket “UFC Salted Soybean” i videon. Om sojabönorna är i en flaska med mycket saltlag, kan du skölja sojabönorna innan du tillsätter dem till rätten, för annars kan det bli för salt.

Cambodia Recept: Sprödstekt fisk med ingefär och fermenterade sojabönor (Trey Chien Chuon)

Recipe by Linda Meas
Course: Lunch, Middag
Portioner

4

portioner

Sprödstekt fisk med ingefär och fermenterade sojabönor (Trey Chien Chuon) är en traditionell rätt från Cambodia. De fermenterade sojabönorna ger en aromatisk, salt smak som passar bra tillsammans med den friska kick som den frasiga ingefäran ger.

Ingredienser

  • dl strimlad ingefära

  • 450 g fisk

  • 2 msk tempuramjöl

  • 3-5 dl matolja till stekning

  • 4 vitlöksklyftor

  • 1 flaska (850g) fermenterade sojabönor

  • ¼-½ msk socker

  • 1 dl vatten

  • 2-3 vårlökar

Så här gör du:

  • Stek ingefäran i rikligt med olja tills strimlorna är spröda och gyllene. Ställ åt sidan för senare.
  • Skär fisken i mindre bitar och vänd bitarna i ett tunt lager tempura-mjöl.
  • Stek fiskbitarna i rikligt med olja tills bitarna är krispiga och gyllene. Du kan använda samma olja för stekningen, som du använda för att fritera ingefäran.
  • Mosa vitlöken och hacka den fint. Hacka vårlöken.
  • Häll sojabönorna i en sil och låt dem droppa av.Använder du saltade sojabönor måste sojabönorna sköljas innan de tillsätts, för annars blir rätten för salt.
  • Häll en matsked olja i en stekpanna och fräs vitlöksbitarna lätt gyllene.
  • Tillsätt sojabönorna och fräs i några minuter. Provsmaka. Om sojabönorna är väldigt salta, kan du tillsätta lite socker till rätten för att balansera smaken.
  • Tillsätt vatten och steka på hög värme i en minut medan du rör om.
  • Precis innan servering tillsätter du ingefäran, vårlök och fisk. Servera med kokt ris.

Receptvideo

LÅT OSS HÅLLA KONTAKTEN!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev och få ett mail från mig varje söndag med resetips, matinspiration, recept och mycket annat. Du får även exklusiva erbjudanden och nyheter från Mitzie Mee Shop.

Jag spammar inte! Läs min integritetspolicy för mer info.

LÅT OSS HÅLLA KONTAKTEN!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev och få ett mail från mig varje söndag med resetips, matinspiration, recept och mycket annat. Du får även exklusiva erbjudanden och nyheter från Mitzie Mee Shop.

Jag spammar inte! Läs min integritetspolicy för mer info.

Recept

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mitzie Mee Shop