I Danmark finns det ingen sommar utan koldskål, och ingen koldskål utan kammerjunkere (en sorts söta skorpor). När man väl har smakat på hemlagade kammerjunkere är det svårt att återgå till dem man köper i affärerna, för hemlagade kammerjunkere smakar helt enkelt bättre. Dessutom är det svårt att hitta kammerjunkere utanför Danmark, så varför inte testa att göra egna?
De senaste åren har jag sett flera nya och trendiga danska kammerjunkere, som inte är skurna i halvor, och som har alla möjliga konstiga former och smaker. Det här receptet är dock för gammaldags, dubbel-bakade kammerjunkere, så som jag tycker att kammerjunkere ska vara.
Ni hittar receptet på koldskål här >>
Anteckningar
Om man gör koldskål med citronsaft kan man med fördel också ha i lite citronsaft i kammerjunkerne.
Man kan även tillsätta hackade mandlar och bjuda på kammerjunkere till kaffet (de smakar lite som italienska biscotti).
Det är viktigt att använda kallt smör direkt från kylskåpet, eftersom varmt smör kan göra degen väldigt kladdig och svår att jobba med.