Recept: Supergod Hot and Sour Soup med tofu

Recept: Supergod Hot and Sour Soup med tofu

Jag älskar Hot and Sour Soup och beställer det nästan alltid när jag hämtar takeaway från en kinesisk restaurang, så jag bestämde mig för att prova att göra min egen version, och den blev faktiskt riktigt bra. Det här är en härlig soppa som både värmer och mättar, med en perfekt balans mellan syrligt och starkt.

Mitt recept liknar den klassiska kinesiska varianten med fläskkött, svamp och lily buds, men jag har ökat mängden fyllning lite eftersom jag gillar när det finns något att tugga på. Soppan får en lätt tjock, glansig konsistens och den vita pepparn ger den där karakteristiska värmen man känner längst bak i halsen.

Om du vill göra en vegetarisk variant kan du utan problem utesluta fläskköttet och använda grönsaksbuljong i stället för kycklingbuljong. Det ger fortfarande massor av smak, särskilt om du använder både shiitake och wood ear mushrooms. Som den är här passar soppan bra till lunch, men med en skål ris bredvid blir den också en riktigt god och mättande middag.

Recept: Supergod Hot and Sour Soup med tofu

Recipe by Mitzie Mee – Sanne
Portioner

2-3

portioner som huvudrätt

Ingredienser

  • 1 liter kycklingbuljong

  • 4 torkade shiitakesvampar

  • 1 liten näve torkade wood ear mushrooms

  • 1 liten näve torkade lily buds

  • 1 dl bambuskott i strimlor

  • 100 g pressed tofu

  • 100 g fläskfärs

  • olja till stekning

  • ½ dl vinäger

  • 1 msk ljus soja

  • 2 tsk mörk soja

  • 1 tsk sesamolja

  • ½ -1 tsk vitpeppar beroende på hur stark du vill ha soppan

  • 1 msk chiliolja

  • 1-2 msk majsstärkelse

  • 1 salladslök

Så här gör du:

  • Förberedelser
  • Lägg shiitake, wood ear mushrooms och lily buds i blöt i varmt vatten i 20–30 minuter tills de är mjuka.
    Skär wood ear mushrooms i mindre bitar. Ta bort eventuella hårda skaft på shiitaken och skär svampen i tunna skivor.
  • Om bambuskotten inte redan är strimlade, skär dem i strimlor.
  • Skär tofun i tärningar.
  • Trimma eventuellt hårda ändar på lily buds och lägg allt klart.
  • Gör soppan
  • Värm lite olja i en kastrull och stek fläskfärsen tills den byter färg och får lite yta.
  • Häll i kycklingbuljongen och låt den koka upp.
  • Tillsätt shiitake, wood ear mushrooms, bambuskott och lily buds och låt soppan småkoka i 5 minuter.
  • Rör ner vinäger, ljus soja, mörk soja, sesamolja, vitpeppar och chiliolja och smaka av. Soppan ska vara både syrlig och lätt stark. Använder du osaltad buljong behöver du salta.
  • Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och häll i under omrörning. Låt soppan småkoka tills den blir blank och lätt tjock.
  • Tillsätt tofun sist och värm den försiktigt i några minuter utan att röra för mycket så att den inte går sönder.
  • Smaka av en sista gång med lite extra vitpeppar eller vinäger och strö över salladslök precis före servering.

Recept

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors