Hemmagjord dansk koldskål är en svalkande, kall kärnmjölkssoppa, som smakar skönt på en varm sommardag. De flesta skulle nog säga att koldskål är en dessert, men vissa (däribland min pappa) anser att koldskål också kan vara en huvudrätt.
I Danmark kan kan köpa färdiglagad koldskål av god kvalitet i livsmedelsaffären, men hemlagad koldskål är enkelt att laga och smakar så mycket bättre, så varför inte testa?
Anteckningar
Om du inte kan få tag på dansk tykmælk, kan du använda filmjölk, och kärnmjölk kan ersättas med lättfilmjölk. I Danmark gör vissa människor koldskål endast med kärnmjölk (konsistens som lättfilmjölk), men om du gillar konsistensen lite tjockare, som jag gör, kan du också ha i lite grekisk yoghurt eller gräddfil istället för tykmælk.
Koldskål serveras traditionellt med kammerjunkere, som är små söta kex. Du kan också dekorera med jordgubbar, om du vill lyxa till det lite extra Jag kommer att lägga upp ett recept på kammerjunker senare den här veckan, men det går även bra att använda söta skorpor.