Recept: Tapioca – Brasilianska pannkakor

Recept: Tapioca - Brasilianska pannkakor

När Ana och jag var rumskompisar i New York, skämde hon bort mig med läcker brasiliansk mat. På helgerna brukade hon göra tapioca, som är en sorts tunna brasilianska pannkakor med enbart tapiokamjöl som ingrediens. Ana brukade göra tapioca med scrambled eggs och smält ost, och det smakade fantastiskt, men man kan själv bestämma fyllningen, och endast fantasin sätter gränser. Min favorit är tapioca med rökt lax, avokado och scrambled eggs, som både smakar fantastiskt och även är ganska mättande. Själva tapiocan har dock inte mycket smak i sig, så kom ihåg att tillsätta gott om kryddor till fyllningen.

Noter

När Ana såg min video nedan för första gången var hennes omedelbara kommentar “Sanne, du använder för mycket tapiokamjöl”, så kom ihåg att använda lite mindre mjöl än vad jag gör i videon 🙂

Man kan köpa hydrerat tapiokamjöl i brasilianska specialbutiker, men om du inte har en sådan i närheten, kan du själv hydrera tapiokamjölet. Det finns olika sätt att göra detta på, så mitt förslag är bara ett av många därute:

Tillsätt vatten lite i taget till mjölet under konstant omrörning. Mjölet ska bara fuktas och det ska inte bli till en flytande deg. Det kommer typiskt att behövas att du tillsätter vatten motsvarande lite under hälften av tapiokamjölets volym. Om du t.ex. har 2 koppar tapiokamjöl kan du börja med att tillsätta ungefär ½ – 1 kopp vatten. Ibland behöver du inte använda allt vatten, och ibland behövs lite mer, så tillsätt det långsamt. Fortsätt att blanda tills blandningen av tapiokamjöl och vatten har en smulig konsistens.

Låt det fuktade mjölet vila i ungefär 2 timmar. Denna vilotid gör att vattnet absorberas helt. Efter viloperioden kommer tapiokablandningen sannolikt att ha bildat några klumpar på grund av hydreringsprocessen. Använd en fin sil för att sila det hydrerade tapiokamjölet över i en annan skål. Detta kommer att separera klumparna och ge dig en fin konsistens, som liknar grovt sand. Större klumpar som inte kan smulas sönder kan du kasta.

Recept: Tapioca – Brasilianska pannkakor

Recipe by Ana
Course: Frukost, BrunchCuisine: Brasilien

Ana brukade göra tapioca med scrambled eggs och smält ost, och det smakade fantastiskt, men man kan själv bestämma fyllningen, och endast fantasin sätter gränser. Min favorit är tapioca med rökt lax, avokado och scrambled eggs, som både smakar fantastiskt och även är ganska mättande. Själva tapiocan har dock inte mycket smak i sig, så kom ihåg att tillsätta gott om kryddor till fyllningen.

Ingredienser

  • Hydrerat tapiokamjöl

  • Rökt lax

  • Scrambled eggs

  • Avokado

Så här gör du:

  • Fördela tapiokamjölet i ett tunt, jämnt lager på en stekpanna på medelhög värme.
  • Efter ett par minuter börjar de små tapiokakornen att klumpa ihop sig, och vips, så har du en pannkaka.
  • Kontrollera med en stekspade att pannkakan är klar (den borde hålla ihop överallt), innan du lägger till fyllningen. Vik den ena halvan över den andra, och så är tapiocan redo att ätas.

Receptvideo

LÅT OSS HÅLLA KONTAKTEN!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev och få ett mail från mig varje söndag med resetips, matinspiration, recept och mycket annat. Du får även exklusiva erbjudanden och nyheter från Mitzie Mee Shop.

Jag spammar inte! Läs min integritetspolicy för mer info.

LÅT OSS HÅLLA KONTAKTEN!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev och få ett mail från mig varje söndag med resetips, matinspiration, recept och mycket annat. Du får även exklusiva erbjudanden och nyheter från Mitzie Mee Shop.

Jag spammar inte! Läs min integritetspolicy för mer info.

Recept

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mitzie Mee Shop