När Ana och jag var rumskompisar i New York, skämde hon bort mig med läcker brasiliansk mat. På helgerna brukade hon göra tapioca, som är en sorts tunna brasilianska pannkakor med enbart tapiokamjöl som ingrediens. Ana brukade göra tapioca med scrambled eggs och smält ost, och det smakade fantastiskt, men man kan själv bestämma fyllningen, och endast fantasin sätter gränser. Min favorit är tapioca med rökt lax, avokado och scrambled eggs, som både smakar fantastiskt och även är ganska mättande. Själva tapiocan har dock inte mycket smak i sig, så kom ihåg att tillsätta gott om kryddor till fyllningen.
Noter
När Ana såg min video nedan för första gången var hennes omedelbara kommentar “Sanne, du använder för mycket tapiokamjöl”, så kom ihåg att använda lite mindre mjöl än vad jag gör i videon 🙂
Man kan köpa hydrerat tapiokamjöl i brasilianska specialbutiker, men om du inte har en sådan i närheten, kan du själv hydrera tapiokamjölet. Det finns olika sätt att göra detta på, så mitt förslag är bara ett av många därute:
Tillsätt vatten lite i taget till mjölet under konstant omrörning. Mjölet ska bara fuktas och det ska inte bli till en flytande deg. Det kommer typiskt att behövas att du tillsätter vatten motsvarande lite under hälften av tapiokamjölets volym. Om du t.ex. har 2 koppar tapiokamjöl kan du börja med att tillsätta ungefär ½ – 1 kopp vatten. Ibland behöver du inte använda allt vatten, och ibland behövs lite mer, så tillsätt det långsamt. Fortsätt att blanda tills blandningen av tapiokamjöl och vatten har en smulig konsistens.
Låt det fuktade mjölet vila i ungefär 2 timmar. Denna vilotid gör att vattnet absorberas helt. Efter viloperioden kommer tapiokablandningen sannolikt att ha bildat några klumpar på grund av hydreringsprocessen. Använd en fin sil för att sila det hydrerade tapiokamjölet över i en annan skål. Detta kommer att separera klumparna och ge dig en fin konsistens, som liknar grovt sand. Större klumpar som inte kan smulas sönder kan du kasta.