Recept: Ichigo Daifuku – Mochi med färska jordgubbar

Ichigo Daifuku – Mochi med färska jordgubbar

Ichigo Daifuku är en japansk delikatess som kombinerar den mjuka, lätt sega konsistensen av mochi med den söta, saftiga smaken av färska jordgubbar och anko (red bean paste). Denna moderna version av traditionella japanska mochi uppfanns på 1980-talet och har sedan dess blivit en favorit, särskilt under jordgubbssäsongen, som i Japan varar från december till maj.

Jag smakade Ichigo Daifuku för första gången i Myeong-dong, ett område i Seoul känt för trendig street food, men det tog flera år innan jag vågade mig på att göra dem hemma. Det verkade alldeles för krångligt. Efter att ha gjort mina egna Ichigo Daifuku några gånger kan jag dock försäkra er om att det är värt besväret. Det finns inget som slår färsk mochi. Ja, det kladdar och ja, det kräver lite övning innan man får grepp om degen, men smaken och konsistensen är så mycket bättre än det du kan köpa i butik.

Noter

Använd små till medelstora jordgubbar så att mochi-degen kan täcka dem helt. Jordgubbarna ska vara färska och söta. Lukta på dem – de ska dofta sött. Om de inte doftar något, smakar de inget heller.

Shiratamako (klibbigt rismjöl) är det rismjöl som används till mochi och ger den rätta sega konsistensen.

Mochi är extremt kladdigt, så ha gott om potatismjöl till hands under hela processen.

Vad gäller mikrovågsugnen varierar det hur lång tid mochi-degen behöver. Jag har fått olika resultat även med samma mikrovågsugn och ingredienser, så prova dig fram. Ibland räcker det med 2 x 1 minut, andra gånger behövs 2 x 1 minut + 20 sekunder innan degen är klar.

Trots vad många tror är det inte choklad utan anko (red bean paste) som täcker jordgubbarna. Man kan använda både anko och shiroan (vit bönpasta). Se till att välja en så slät pasta som möjligt.

Ichigo Daifuku – Mochi med färska jordgubbar

Recipe by Mitzie Mee – Sanne
Course: Dessert, RecipesCuisine: Japan
Portioner

6

mochi

Ichigo Daifuku är en japansk delikatess som kombinerar den mjuka, lätt sega konsistensen av mochi med den söta, saftiga smaken av färska jordgubbar och anko (red bean paste). Denna moderna version av traditionella japanska mochi uppfanns på 1980-talet och har sedan dess blivit en favorit, särskilt under jordgubbssäsongen, som i Japan varar från december till maj.

Ingredienser

  • 150 g anko (red bean paste) eller shiroan (vit bönpasta)

  • 100 g shiratamako (glutinous rice flour)

  • 150 ml vatten

  • 2 msk socker

  • Potatismjöl för att hantera degen

  • 6 6 små till medelstora jordgubbar

Så här gör du:

  • Förbered jordgubbarna
  • Tvätta jordgubbarna, ta bort stjälkarna och torka dem torra.
  • Dela upp anko i 6 lika stora portioner och rulla dem till bollar.
  • Platta ut en boll och täck en jordgubbe med anko, så att hela jordgubben täcks förutom spetsen. Upprepa med resten av jordgubbarna.
  • Gör mochi-degen
  • Blanda rismjöl och socker i en skål. Tillsätt vattnet lite i taget medan du rör tills blandningen är slät.
  • Häll blandningen i en mikrovågssäker skål. Täck med plastfolie och värm i mikrovågsugn på hög effekt i 1 minut. Rör om degen, som fortfarande kommer att vara flytande och vit. Täck igen och värm i ytterligare 1 minut. Deigen ska nu vara genomskinlig och elastisk. Om den fortfarande är vit och flytande, värm i 30 sekunders intervaller tills den är klar.
  • Låt degen svalna några minuter.
  • Forma mochi
  • Strö potatismjöl på en ren yta för att förhindra att degen fastnar. Platta ut degen med händerna.
  • Dela degen i 6 lika stora delar. Platta ut varje del till en rund cirkel.
  • Placera en jordgubbe med spetsen nedåt i mitten av cirkeln och vik degen över jordgubben. Se till att degen inte blir för tunn så att jordgubben täcks helt. Tryck ihop kanterna för att försegla mochin.
  • Rulla varje färdig mochi försiktigt i lite potatismjöl för en jämn finish. Ichigo Daifuku smakar bäst när de är nygjorda men kan förvaras i kylskåp i ett par dagar. Täck dem med plastfolie och kom ihåg att de snabbt blir sega och gummiaktiga.

Recept

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors