Ichigo Daifuku är en japansk delikatess som kombinerar den mjuka, lätt sega konsistensen av mochi med den söta, saftiga smaken av färska jordgubbar och anko (red bean paste). Denna moderna version av traditionella japanska mochi uppfanns på 1980-talet och har sedan dess blivit en favorit, särskilt under jordgubbssäsongen, som i Japan varar från december till maj.
Jag smakade Ichigo Daifuku för första gången i Myeong-dong, ett område i Seoul känt för trendig street food, men det tog flera år innan jag vågade mig på att göra dem hemma. Det verkade alldeles för krångligt. Efter att ha gjort mina egna Ichigo Daifuku några gånger kan jag dock försäkra er om att det är värt besväret. Det finns inget som slår färsk mochi. Ja, det kladdar och ja, det kräver lite övning innan man får grepp om degen, men smaken och konsistensen är så mycket bättre än det du kan köpa i butik.
Noter
Använd små till medelstora jordgubbar så att mochi-degen kan täcka dem helt. Jordgubbarna ska vara färska och söta. Lukta på dem – de ska dofta sött. Om de inte doftar något, smakar de inget heller.
Shiratamako (klibbigt rismjöl) är det rismjöl som används till mochi och ger den rätta sega konsistensen.
Mochi är extremt kladdigt, så ha gott om potatismjöl till hands under hela processen.
Vad gäller mikrovågsugnen varierar det hur lång tid mochi-degen behöver. Jag har fått olika resultat även med samma mikrovågsugn och ingredienser, så prova dig fram. Ibland räcker det med 2 x 1 minut, andra gånger behövs 2 x 1 minut + 20 sekunder innan degen är klar.
Trots vad många tror är det inte choklad utan anko (red bean paste) som täcker jordgubbarna. Man kan använda både anko och shiroan (vit bönpasta). Se till att välja en så slät pasta som möjligt.