Varje gång jag har blivit bjuden på lunch eller middag hemma hos Kanary från CWSG, har denna sås stått på bordet. Kanarys mamma, aka The Grandma, gör en sats varje vecka, så att såsen aldrig tar slut, och jag hade länge velat fråga henne om receptet. Så plötsligt en dag meddelade hon att nu skulle vi laga Kampot sås! Hade jag min kamera redo? Javisst!
Kampot-såsen är packad med smak och helt underbar god tillsammans med kyckling eller skaldjur. Kanarys pappa var från Kampot-provinsen, och han lärde Kanarys mamma hur man gör såsen, som är en mycket vanlig sås i den del av Cambodia.
Såsen innehåller MSG, som ju är lite av en kontroversiell ingrediens här i Sverige, men som fortfarande är mycket vanlig i asiatisk matlagning. Du kan utelämna MSG om du vill, receptet funkar alldeles utmärkt utan.
Man hittar palmsocker i de flesta asiatiska livsmedelsbutiker, men om det inte går att få tag på, kan man använda lite extra vitt socker istället.
The Grandma’s anteckningar:
Såsen håller sig i ungefär en vecka.
Vill man ha en mildare sås kan man tillsätta lite kokt vatten, men det minskar hållbarheten på såsen.
Alla mått är ungefärliga. Smaka av såsen undervägs. Om den är för salt, tillsätt mer socker och lime.