I delstaten Karen i Myanmar finns det gott om pumpor, och det är mycket vanligt att folk odlar pumpor i köksträdgårdar för att använda i matlagningen. Pumporna används i många traditionella Karen-rätter, som t.ex denna goda curry.
Recept från Mo Mo & Bo Bos kokbok, Borderline Tea Garden Restaurant & Cafe i Mae Sot.
Anteckningar från Tea Gardens kock Nge Nge: Det här receptet är veganskt, men i den ursprungliga versionen av rätten tillsätter man även en liten klick fish paste. Detta ger curryn en riktigt god smak, men i så fall måste man komma ihåg att inte ha i så mycket salt.
Angående pumpa, kan man använda Kabocha-squash, buttercup squash eller butternut squash. Det går också bra att använda andra sorters pumpor, så länge de inte är för stora, och så länge de är avsedda för matlagning. De stora pumporna som används till Halloweendekorationer är ofta för vattniga i smaken och har dessutom kött med sega trådar.
Se till att använda en pumpa som är medel-mogen. Man kan känna med en fingernagel att pumpan är mogen, men inte övermogen. Man ska känna lite motstånd, lite som att trycka på ett cykeldäck.
Pumpan ska vara gul eller orange inuti, utan för många kärnor.