Sanjeok (koreanska grillspett) är en traditionell koreansk snack som man typisk äter vid högtider och festliga sammankomster. Det finns många olika sorters sanjeok, men denna kombination med nötkött, grön paprika, svamp och surimisticks är en av de mest populära och färgstarka.
Recept och anteckningar från min koreanska kompis Ella @cookiestorykim
Nötkött: Använd en bra styckning mört kött som t.ex oxfilé.
Grön chili: Du kan använda alla sorters grön chili, både spicy och mildare i smaken. Lite mindre chili, som t.ex Japansk shishito passar dock bäst i storleken. Använder du vanlig grön paprika från mataffären ska den skäras i stavar, så att storleken är samma som de övriga ingredienser.
Koreanska surimisticks är något längre än surimisticks i Sverige. En koreansk surimistick kan skäras i 3 bitar, medan surimisticks i mataffären i Sverige vanligtvis är för korta för att skäras i mindre bitar.
Angående svamp så måste man använda en stor, kompakt typ som t.ex king oyster mushroom eller stora shiitakesvampar.
Man använder enbart den vita och ljusgröna delen av salladslöken för grillspetten.
Använd korta, tunna träspett (längd: 7-9 cm). Du behöver 18 spett för detta recept.