Recept: Sanjeok – Koreanska Grillspett med kött, surimisticks och grönsaker

Recept: Sanjeok - Koreanska Grillspett med kött, surimisticks och grönsaker

Sanjeok (koreanska grillspett) är en traditionell koreansk snack som man typisk äter vid högtider och festliga sammankomster. Det finns många olika sorters sanjeok, men denna kombination med nötkött, grön paprika, svamp och surimisticks är en av de mest populära och färgstarka.

Recept och anteckningar från min koreanska kompis Ella @cookiestorykim

Nötkött: Använd en bra styckning mört kött som t.ex oxfilé.

Grön chili: Du kan använda alla sorters grön chili, både spicy och mildare i smaken. Lite mindre chili, som t.ex Japansk shishito passar dock bäst i storleken. Använder du vanlig grön paprika från mataffären ska den skäras i stavar, så att storleken är samma som de övriga ingredienser.

Koreanska surimisticks är något längre än surimisticks i Sverige. En koreansk surimistick kan skäras i 3 bitar, medan surimisticks i mataffären i Sverige vanligtvis är för korta för att skäras i mindre bitar.

Angående svamp så måste man använda en stor, kompakt typ som t.ex king oyster mushroom eller stora shiitakesvampar.

Man använder enbart den vita och ljusgröna delen av salladslöken för grillspetten.

Använd korta, tunna träspett (längd: 7-9 cm). Du behöver 18 spett för detta recept.

Recept: Sanjeok – Koreanska Grillspett med kött, surimisticks och grönsaker

Recipe by Ella – @cookiestorykim
Course: sidorätt, smårätter, middag, snacksCuisine: Korea
Antal

18

grillspett

Sanjeok (koreanska grillspett) är en traditionell koreansk snack som man typisk äter vid högtider och festliga sammankomster. Det finns många olika sorters sanjeok, men denna kombination med nötkött, grön paprika, svamp och surimisticks är en av de mest populära och färgstarka.

Ingredienser

  • Marinad
  • 2,4 dl sojasås

  • 1,2 dl socker

  • 1 msk finhackad vitlök

  • 1 tsk svartpeppar

  • 1 msk sesamolja

  • Grillspett
  • 225 g nötkött

  • 12 koreanska surimisticks (eller 36 om du använder korta surimisticks)

  • 5-6 svampar

  • 18 gröna chili

  • 1 knippe salladslök

  • Panering
  • 6 ägg

  • 4,8 dl mjöl

  • lite salt

Så här gör du:

  • Kött
  • Mixa ihop soja, socker, vitlök, peppar och sesamolja till en marinad.
  • Skär köttet i 7 cm långa strimlor.
  • Marinera köttet i 1 timme.
  • Grillspett
  • Skär vårlök, svamp och surimisticks i 7 cm långa stavar.
  • Trä upp kött, surimisticks, svampar och grön chili på träspetten. Träspettet placeras ungefär 2 cm från kanten i ena sidan. Börja och avsluta med surimisticks för form och stabilitet.
  • Vispa upp äggen och häll upp mjölet i en skål eller på en tallrik (eller i en plastpåse, som i videon).
  • Doppa spetten i mjöl, og doppa sedan i ägg.
  • Stek grillspetten i en stekpanna tills de är gyllene. Man kan tillsätta lite mer ägg längs vägen, så att kött och grönsaksstrimlor “klistras” ihop.
  • Klipp varje sanjeok på mitten med en kökssax. Servera som en del av en måltid med ris och andra smarätter, eller som mellanmål.

Receptvideo

[mailpoet_form id="4"]
[mailpoet_form id="3"]

Recept

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mitzie Mee Shop

No product found